Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

De foarte mulți ani, este interzis șoferilor să transporte copii pe scaunul din față al mașinii. Doar după o anumită vârstă au voie minorii să stea în față, dar numai dacă au înălțimea corespunzătoare.

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă.

Conform legii, copiii care nu au împlinit vârsta de 3 ani nu au voie în mașină decât sub supravegherea unui alt adult, în afară de șofer.

„Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Prin excepție […], copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportaţi sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul, în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă în acesta din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, stabilește Art. 97 (2.2) din legea circulației.

Astfel, copiii de până la 3 ani nu pot circula cu mașina decât în scaune speciale. Sau dacă în vehicul se află un alt adult care să-l supravegheze.

Bebelușii pot fi transportați pe scaunul din față, dar numai dacă sunt respectate toate regulile de siguranță.

Ceea ce înseamnă că cei mici se află într-un scaun omologat, sau coș, care este dotat cu chingi de ancorare. Acesta se pune cu spatele la direcția de mers și, obligatoriu, se dezactivează airbagul frontal.

„Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă”, prevede Art. 97 (2.3) din Codul Rutier.

Mai multe pe promotor.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...