Traficanți și interlopi lăsați nepedepsiți de instanțele din Botoșani

Prin ”marea prescripție”, mii de traficanți sunt scăpați de răspunderea penală de cele mai înalte instanțe din România.     

Curtea Constituțională (CCR) și Înalta Curte (ICCJ) au emis decizii legate de prescripție care „subminează eforturile de combatere a traficului de minori și a traficului de persoane”, se arată într-un raport al Departamentului de Stat al SUA, legat de criminalitatea organizată.

Urmare a acestor decizii, numeroși traficanți de persoane au scăpat nepedepsiți, observă Departamentul de Stat al SUA.

Documentul dat publicității pe site-ul oficial al instituției americane prezintă realitatea „nefardată” a sistemului judiciar în legatură cu traficul de persoane și traficul de minori.

O primă observație împortantă este că Departamentul de Stat al SUA face referire la deciziile emise atât de Curtea Constituțională, cât și de Înalta Curte care au stat la baza închiderii proceselor.

O a doua observație este legată de contradicțiile din legislația română care, deși a fost modificată pentru a prevedea pedepse mai drastice pentru infracțiunile contra minorilor, făptuitorilor li se aplică „legea mai favorabilă”, informează ziare.com.


Aproape 5.000 de dosare penale închise în urma „marii prescripții”

Potrivit site-ului ReJust – portalul de jurisprudență al CSM – în ultimul an, de la data emiterii deciziei CCR la zi, un număr de 4.897 de procese penale au fost închise pe rolul instanțelor, urmare a constatării împlinirii termenului de prescripție.


Traficanții și interlopii au scăpat nepedepsiți

Potrivit sursei citate, a fost făcută publică o situație din 25.05.2022 până la zi cu privire la dosarele de pe rolul instanțelor care aveau ca obiect traficul de minori, traficul de persoane, proxenetismul și constituirea de grup infracțional organizat.

Toate aceste dosare au fost închise urmare a deciziilor din 2022 date de CCR și ICCJ pe tema prescripţiei, iar infractorii au fost sau urmează să fie exonerați de răspunderea penală.


Situația în instanțele din Botoșani

Traficul de persoane (art.210 NCP):

-Hotărâre din 30.09.2022, Tribunalul Botoșani. Stadiu procesual: Fond, Soluție: Soluţionare - Încetat procesul penal

Constituirea unui grup infracţional organizat (art.367 NCP):

-Hotărâre din 19.06.2023, Tribunalul Botoșani. Stadiu procesual: Fond, Soluție: Încetat procesul penal

-Hotărâre din 29.05.2023, Tribunalul Botoșani. Stadiu procesual: Fond, Soluție: Încetat procesul penal

-Hotărâre din 08.05.2023, Tribunalul Botoșani. Stadiu procesual: Fond, Soluție: Încetat procesul penal

-Hotărâre din 01.03.2023, Tribunalul Botoșani. Stadiu procesual: Fond, Soluție: Încetat procesul penal

-Hotărâre din 09.02.2023, Tribunalul Botoșani. Stadiu procesual: Fond, Soluție: Încetat procesul penal

-Hotărâre din 26.01.2023, Tribunalul Botoșani. Stadiu procesual: Fond, Soluție: Încetat procesul penal

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!

astăzi, 19:10

Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...

Un tânăr polițist din cadrul IPJ Botoșani, care își serbează ziua de naștere pe patul de spital, are nevoie de ajutor pentru a se recupera după un accident!

astăzi, 18:30

Alexandru Rațoi, polițist în cadrul IPJ Botoșani a împlinit 25 de ani. Ar fi trebuit să fie o zi plină de bucurie alături de familie și colegi, dar viața i-a pus în față o ...

RAR: „Folosirea unor componente omologate, dar montate la un atelier clandestin, nu înseamnă automat o lucrare bine realizată!” (foto)

astăzi, 17:50

Menținerea și depășirea standardelor înalte pe care RAR le aplică în activitățile de inspecție și control, prin Direcția Supraveghere Piață, presupune acțiuni organizate pe pa...