Stenograme din dosarul șpăgilor la angajarea în Spitalul Mavromati: „Care sare primul cu plicul acela intră!”

Joi seara, zece persoane au fost arestate pentru 30 de zile, după perchezițiile făcute în cazul angajărilor ilegale de la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani.

Stenograme din dosarul șpăgilor la angajarea în Spitalul Mavromati: „Care sare primul cu plicul acela intră!”

Un fost manager și mai mulți medici vor petrece Crăciunul și Revelionul în arest.

Doina Caba, fost manager al Spitalului Judetețean din Botoșani până în vară, deschide lista celor 10 arestați în cazul angajarilor frauduloase făcute în unitatea medicală. Când a fost dusă la audieri, Caba a afișat o atitudine nevinovată.

Pe lista celor arestați mai sunt - printre alții - un director de îngrijiri, un medic șef de la Secția de Terapie Intensivă și un altul de la Medicină internă. Toți sunt acuzați de luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității.

Potrivit DNA, inculpații primeau pentru a facilita ocuparea unui post de asistent în spital bijuterii și bani între 8.000 și 15.000 de euro, iar pentru un post de altă natură, cum ar fi brancardier ori spălătoreasă, între 2.000 și 5.000 de euro.

Fenomenul fraudării concursurilor de ocupare a posturilor vacante in Spitalul Județean din Botoșani datatează din 2015 „punând în pericol însăși siguranța actului medical și implicit, valori precum sănătatea și viața pacienților, în condițiile angajării unor persoane care nu posedă cunoștințele necesare pentru exercitarea profesiilor respective, angajările fiind făcute (...) în funcție de cine oferă suma de bani cea mai mare și cine are pila cea mai puternică în interiorul sistemului”.

Potrivit StirileProTv, anchetatorii au prezentat și mai multe înregistrări ale unor convorbiri purtate de candidații la concursuri, între ei, ori cu funcționari din spital.

- „Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între... îți spun eu prețurile, că le-am aflat. Îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul. Îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari și salariu frumos.

- „Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus...”

- „Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră”

- „Directoarea de îngrijiri îi cea mai scârboasă. ...10.000 de euro un post! De unde?... n-am nici o șansă ... fără bani, la noi nu se intră”.

Ancheta în acest caz ar putea fi extinsă câtă vreme există bănuiala că angajările ilegale ar avea și ramificații politice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
2

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
77

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
848

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...