Procesul primarului Cătălin Flutur a început cu o amânare

Marţi judecătorii Tribunalului Botoşani trebuiau să înceapă judecata dosarului în care primarul Cătălin Flutur şi alţi patru funcţionari din Primăria Botoşani sunt acuzaţi de fapte de corupţie. 

Dezbaterile nu au mai avut loc pentru că repartizarea aleatorie a dosarului s-a făcut la un judecător ce a solicitat pensionarea din funcţie. Astfel, instanţa a decis amânarea la data de 13 februarie pentru desemnarea unui alt complet de judecată.

Alături de primar în dosar mai sunt judecaţi administratorul public al municipiului, Adriana Zăiceanu, secretarul municipiului şi Ioan Apostu pentru abuz în serviciu având ca rezultat obținerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit în formă continuată, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Cezar Puiu, șef al Serviciului Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Botoşani, şi Mihaela Gontineac, jurist, respectiv secretar în cadrul Primăriei Municipiului Botoşani sunt acuzaţi de săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu având ca rezultat obținerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit.

Potrivit procurorilor DNA,  în perioada 30.11.2006-19.12.2011, inculpatul Flutur Cătălin-Mugurel, în calitate de primar al municipiului Botoșani, și-a îndeplinit defectuos atribuțiunile de serviciu prevăzute de lege, în ceea ce privește încheierea și derularea unui contract de concesiune ce avea ca obiect exploatarea unui teren în suprafață de 4.668 m.p., proprietatea Consiliul Local al Municipiului Botoșani, pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncțional.   
  
 Concret, în cuprinsul contractului respectiv, urmat de încheierea altor trei acte adiționale, inculpatul a diminuat ilegal (sub valoarea menționată în cuprinsul ofertei financiare) redevența datorată de cesionar instituției publice pe care o reprezenta.  
  
 Mai exact, deși în cadrul procedurii de atribuire a concesiunii ofertantul câștigător prezentase o redevență în valoare de 77,12 lei/mp/an, (în condițiile în care în documentația de atribuire se prevăzuse o redevență minimă în sumă de 25,6 lei/mp/an), în contractul de concesiune încheiat după finalizarea procedurii s-a menționat plată unei redevențe vădit inferioare în sumă 4,91 lei/mp/an.  
  
Anchetatorii spun că în demersul sau infracțional, edilul a beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care au întocmit diverse rapoarte de specialitate sau au avizat și contrasemnat hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a stabilit redevența, în condițiile de mai sus.  
  
 Această conduită a avut drept consecință prejudicierea bugetului local cu suma de 2.024.236,55 lei, sumă ce reprezintă totodată un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului, în calitate de concesionar.   
  
 Primăria municipiului Botoșani a comunicat că nu se constituie parte civilă în cadrul procesului penal, urmând ca, în eventualitatea unei soluții de condamnare în prezenta cauza, să își rezerve dreptul de a promova o acțiune la instanța civilă.   
  
  
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

astăzi, 16:28

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Mii de elevi din unități școlare ale județului Botoșani vor beneficia de programul „Masă sănătoasă”: Lista școlilor incluse! (foto)

astăzi, 15:24

12.334 de elevi botoșăneni vor beneficia, în fiecare zi, de produse sănătoase, la standardele impuse de legislația care stă la baza programului. Împreună cu Valeriu Iftime, preș...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

astăzi, 12:40

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...