Probe excluse într-unul dintre cele mai mari dosare de contrabandă

Mai bine de jumătate de an a stat în camera preliminară un dosar privind 40 de suspecţi de contrabandă cu ţigări, adunaţi într-un grup ce a "operat" pe zona de nord a judeţului Botoşani.

Probe excluse într-unul dintre cele mai mari dosare de contrabandă

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

În iunie, anchetatorii Biroului Teritorial Botoşani al DIICOT au pus punct unei anchete care a pornit în primăvara lui 2013, prin trimiterea în judecată a 40 de inculpaţi, toţi membri sau persoane care au ajutat o reţea de contrabandă cu ţigări.

Vineri, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Botoşani a admis câteva dintre cererile şi excepţiile invocate de trei dintre inculpaţi, eliminând câteva piese din probatoriul administrat de DIICOT. Decizia magistratului nu este încă definitivă, ea putând fi contestată.

Începând cu luna februarie 2013 până în noiembrie 2013, anchetatorii au acţionat pentru destructurarea a mai multor grupări infracţionale organizate şi interconectate, ce acţionau pe zona de nord a judeţului Botoşani, la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, săvârşind în mod organizat şi repetat infracţiuni de contrabandă în detrimentul bugetului de stat. În cursul cercetărilor s-a stabilit că grupările infracţionale organizate au traficat în perioada februarie-noiembrie 2013 cantitatea de 597.351 pachete cu ţigări de contrabandă‚ în perioada de monitorizare reuşindu-se confiscarea a aproximativ 100.000 de pachete de ţigări de diferite mărci. Pentru anihilarea grupărilor infracţionale organizate au fost efectuate în noiembrie 2013 nu mai puţin de 78 de percheziţii.

Apoi dosarul s-a împărţit în două, unul care se ocupa de contrabanda cu ţigări din Ucraina şi celălalt- contrabanda dinspre Republica Moldova. Într-unul, în care au fost judecaţi 19 inculpaţi, s-a dat decizie definitivă la Curtea de Apel Suceava în iunie anul 2015.

În cel de-al doilea dosar, printre inculpaţi se află şi primarul comunei Păltiniş, Costel Romanescu. La momentul trimiterii în judecată, Costel Romanescu susţinea că aştepta ca dosarul să ajungă la camera preliminară, estimând că judecata va dura mai mult timp. De asemenea, tot în acest lot se află şi Emil Bujor, dărăbăneanul care este în prezent judecat şi pentru omor şi tentativă la omor, după ce, în Sâmbăta Patimilor a anului trecut, a ucis o tânără de 22 de ani şi l-a rănit grav pe fratele ei, aflat în autoturismul condus de aceasta.

"Ţigările erau trecute peste Prut cu barca, în cele mai multe rânduri, sau pe funie şi apoi erau vândute mai ales în judeţul Botoşani. Prejudiciul calculat ajunge la peste 4 milioane de lei, fiind vorba de aproximativ 400.000 de pachete cu ţigări", susţineau anchetatorii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inconștiență: Alcolemie record la un care botoșănean și-a luat soția de la spital

astăzi, 21:30
201

Trei maşini de poliţie au oprit în trafic un şofer botoşănean cu alcoolemie record. Incidentul a avut loc sâmbătă la amiază, când bărbatul de 44 de ani, a ieşit din curtea ...

VERSURI DIN STRADĂ: La teiul lui Eminescu. De Emilia-Paula Zagavei

astăzi, 21:00
60

O zi călduroasă și astăzi, dar se apropie răcoarea serii, așa că vă invităm să parcurgeți o nouă poezie ajunsă pe adresa de mail a redacției. Vă dorim lectură plăcută.***LA T...

(A) Comunicat presă: „Botoșani Shopping Center extinde parcarea centrului comercial la 620 de locuri de parcare”

astăzi, 18:52
470

Noi ne știm de 10 ani.Noi suntem Botoșani Shopping Center.Am livrat cel mai mare proiect comercial din municipiul Botoșani împreună cu partenerii noștri.Credem în dezvolta...