Percheziții DIICOT în Botoșani și alte 18 județe, într-un dosar de contrabandă cu aur (video)

Percheziții DIICOT în Botoșani și alte 18 județe, într-un dosar de contrabandă cu aur (video)

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și ofițeri de poliție judiciară efectuează, miercuri, peste 200 de percheziții domiciliare pe raza județelor Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, București, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea într-un dosar de contrabandă cu aur, informează DIICOT, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cauză s-a reținut că, în perioada iulie 2021 – mai 2022, un grup infracțional organizat, coordonat de deținătorii unei societăți comerciale cu profil amanet din municipiul Medgidia, județul Constanța, a obținut câștiguri ilicite, prin introducerea în țară a unor bijuterii din aur provenite din Turcia, în cantități de ordinul kilogramelor, eludând astfel plata TVA și a taxelor vamale.

„În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei”, se arată în document.

În municipiile Constanța și Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

„Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase. Pe parcursul urmăririi penale au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur”, arată procurorii DIICOT.

De asemenea, din cercetările efectuate a rezultat că membrii grupului au desfășurat activități de camătă, aceștia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe.

„Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora”, mai arată anchetatorii.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

La activitățile din cursul zilei de miercuri participă polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române, Garda de Coastă, structurile de combatere a criminalității organizate și de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și jandarmi. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția pentru Operațiuni Speciale.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, menționează procurorii.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Poluare pe râul Suceava. Pești morți pe un tronson de 3 kilometri

astăzi, 18:09
210

Autorităţile din judeţul Suceava au dispus efectuarea unor verificări, după ce pe râul Suceava a fost înregistrată o mortalitate piscicolă ridicată, se arată într-un comunic...

Un pompier din Botoșani și-a pus casa la dispoziție pentru o familie a cărei locuință s-a făcut scrum

astăzi, 11:33
413

Un pompier din Dorohoi a fost elogiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pentru implicarea voluntară în sprijinul vecinilor săi, a căror locuință a fost cuprinsă de flăcări. Cristia...

Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în Botoșani, până duminică dimineaţa

astăzi, 11:07
1342

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru județul Botoșani.Potrivit ANM, atențion...