Pentru ce se mai judecă românii: Psiholog dat în judecată pentru că n-a plătit pomenile de la înmormântarea tatălui său

Pentru ce se mai judecă românii: Psiholog dat în judecată pentru că n-a plătit pomenile de la înmormântarea tatălui său

O tânără psiholog din Iaşi a fost dată în judecată de mătuşa paternă, care îi cere banii pe care i-ar fi plătit pentru pomenile de la înmormântarea fratelui său, tatăl psihologului. Reclamanta a pierdut procesul, dar decizia nu e definitivă, relatează Mediafax.

O femeie din judeţul Iaşi a dat-o în judecată pe nepoata sa, psiholog, cerându-i înapoi banii pe care i-ar fi cheltuit cu înmormântarea şi pomenile tatălui ei. Paraschiva B. a cerut intanței să o oblige pe nepoată să îi restituie banii cheltuiți, deoarece tânăra a acceptat calitatea de moștenitoare a tatălui decedat.

„Am avut o relație bună cu fratele meu și am preluat obligațiile legate de înmormântare și de respectarea datinilor (praznice la 9, 40 de zile, un an, doi ani etc.), însă pârâta s-a degrevat de orice obligație materială pe care a presupus-o decesul tatălui său. Totalul cheltuielilor astfel efectuate se ridică la suma de 14.000 de lei, din care trebuie dedus exclusiv ajutorul de înmormântare oferit legal, în cuantum de 2.400 de lei”, a spus Paraschiva B. în faţa magistraţilor din cadrul Judecătoriei Iaşi.

La rândul ei, tânăra psiholog, Mădălina B., a arătat în instanţă că a avut doar relaţii formale cu tatăl ei.

„Între mine și tatăl meu au existat doar legături formale, în actele de identitate, părinții încetând să mai locuiască împreună chiar înainte de a mă naşte (divorțul fiind efectuatîn anul 1987), iar, pe tot parcursul vieții, tatăl meu nu a manifestat niciun interes în a se implica în viața mea, ceea ce a dus la o înstrăinare de familia paternă. Mătuşa mea m-a înștiințat despre deces în condiții care au făcut imposibilă participarea mea la înmormântare, eu fiind oricum străină de acele locuri și acei oameni. Chiar și în aceste condiții, am respectat datoria morală de pomenire și prăznuire a tatălui meu”, a spus psihologul în instanţă.

Mădălina B. a adăugat că, prin cerere, mătușa ei a făcut afirmații nesusținute și a transformat o formă de milostenie într-o modalitate de încasare a unor sume de bani.

Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au stabilit că, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fiica defunctului, în calitate de moştenitoare, ar fi avut obligaţia de a acoperi cheltuielile legate de ritualurile funeste, dar au respins cererea de chemare în judecată, deoarece mătușa nu a dovedit, cu acte, decât cheltuirea unei sume de 700 de lei.

„Ar fi fost util de la reclamantă să păstreze facturile și chitanțele obținute, mai ales de la furnizorii de servicii funerare, cu care este de presupus că a organizat înmormântarea, chiar și martorii declarând că s-a apelat la firme de specialitate. Prin urmare, instanța nu poate reține decât că reclamanta nu și-a probat pretențiile corespunzător, iar suma de 700 de lei se prezumă că a fost achitată din ajutorul de înmormântare pe care ea recunoaște că l-a încasat, mai ales că se poate presupune faptul că sicriul a fost printre primele lucruri achiziționate. În orice caz, ea nu a dovedit că ar fi folosit acel ajutor pentru achiziționarea altor bunuri sau servicii“, au motivat judecătorii ieșeni decizia luată.

Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi atacată. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
13

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
35

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
40

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...