Patru polițiști de frontieră din Botoșani, trimiși în judecată de DNA! Ce acuzații li se aduc!

Patru polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Românești, din județul Botoșani, au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava. 

Patru polițiști de frontieră din Botoșani, trimiși în judecată de DNA! Ce acuzații li se aduc!

Unul diintre polițiștii trimiși în judecată a fost arestat preventiv în urmă cu câteva zile după ce a încălcat măsura controlului judiciar. Angajații MAI au fost trimiși în judecată după ce au încercat să protejeze o persoană care a condus fără a avea acest drept.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată:

-        în stare de arest preventiv, a inculpatului CIOBANU LIVIU, ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar, coordonator al turei de serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, judeţul Botoşani, la data comiterii faptelor, pentru săvârşirii infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la favorizarea făptuitorului şi fals intelectual;

-        sub control judiciar, a inculpatului   BARNEA DINU, ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şef, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, judeţul Botoşani, la data comiterii faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,   instigare la favorizarea făptuitorului, fals intelectual, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (trei acte materiale);

-        în stare de libertate a inculpaților NACU FLORIN și BURLACU MIHAI, agenți de poliţie cu grad profesional de agenți principali în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, judeţul Botoşani,   pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și favorizarea făptuitorului, faptă prevăzută de art. 269 alin. 1 Cod penal,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

La data de 31 octombrie 2014, inculpatul BARNEA DINU, în calitatea menționată mai sus, la solicitarea unei persoane, cu care se afla în relații de cointeresare, prin intermediul inculpatului CIOBANU LIVIU, cu intenție, i-a determinat pe doi subalterni (agenți de poliție), să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau în cazul constatării unei infracțiuni la regimul circulației.

Urmarea a fost faptul că, cei doi agenți nu au constatat infracţiunea flagrantă comisă de o persoană din anturajul inculpatului BARNEA DINU (conducerea unui vehicul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat) și au lăsat-o pe aceasta să-și continue deplasarea.

Ulterior, inculpatul BARNEA DINU a aprobat o nota raport întocmită de către comisarul de poliţie CIOBANU LIVIU, în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciului.
Prin aceste demersuri, au fost prejudiciate interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ca unitate de poliţie de care aparţineau ofițerii și agenții de poliție, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale pentru fapta comisă.

În perioada 20.03.2013 – 30.06.2016, cu rea credinţă, inculpatul BARNEA DINU, în calitatea menționată, a solicitat şi obţinut de la ordonatorul de credite Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi chirie lunară pentru o locuinţă în care nu locuia în fapt, în scopul însuşirii pe nedrept a sumelor decontate. Pentru a crea aparenţa îndreptăţirii sale la primirea acestor sume de bani, inculpatul a încheiat în fals un contract de închiriere a locuinţei cu un lucrător de poliție, în fapt inculpatul locuind într-un alt imobil din aceeaşi localitate.

Totodată la data de 15.06.2016, părţile au încheiat în fals un act adiţional la contractul respectiv în care au consemnat voinţa lor de a înceta efectele contractului, ca urmare a pensionării ofiţerului de poliţie, atestarea împrejurării că un contract de locaţiune a existat fiind necorespunzătoare adevărului.

"Urmare a faptelor inculpatului BARNEA DINU s-a cauzat un prejudiciu material în cuantum total de 43.289 lei Inspectoratului Teritorial al Poliţie de Frontieră Iaşi, reprezentând suma totală plătită suspectului cu titlu de compensaţie lunară pentru chirie în perioada 20.03.2013 – 30.06.2016, pentru care instituţia s-a constituit parte civilă în cauză. De asemenea, în cursul lunii martie 2013, în încercarea de a ascunde faptul că deconta chirie de la unitatea angajatoare pentru o locuinţa unde nu locuia în fapt, inculpatul BARNEA DINU a antedatat un înscris sub semnătură privată și a determinat două persoane să-l semneze, iar la data de 05.10.2017, cu prilejul audierii sale în prezenta cauză, inculpatul a folosit înscrisul falsificat, prin depunerea lui la dosarul cauzei, în încercarea de a contracara acuzaţiile penale formulate la adresa sa în prezentul dosar", au precizat procurorii DNA. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de menţinere a măsurile preventive dispuse în cauză. 

"Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se prrecizează într-un comunicat de presă al DNA Suceava.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
286

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
335

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
275

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...