Poliţiştii locali au aplicat o sancţiune de 7500 de lei pentru o construcţie ilegal ridicată în zona Lebăda. Aceştia au descoperit o hală, de 185 mp, ce nu avea documentaţia legală şi au dispus şi demolarea ei. Proprietarul construcţiei, C.L., a contestat sancţiunea în instanţă cerând reducerea ei şi invocând că birocraţia excesivă a dus la executarea lucrărilor înainte de obţinerea autorizaţiei de construcţie. Respectiva hală servea pentru deschiderea unei afaceri în domeniul dezmembrărilor auto.
"Învederează petentul că din luna august 2016 a demarat acțiuni de autorizare în vederea executării lucrărilor de construcții pe terenul proprietate personală, însă a întâmpinat diverse „piedici”, fiind obligat să refacă documentația de fiecare dată. Mai arată că a întreprins demersuri la diferite instituții, însă într-un interval de peste 1 an de zile nu a reușit să depună documentația pentru autorizația de construcție, pe care o are deja elaborată. Învederează reclamantul că amenda aplicată, în cuantum de 7.500 este total disproporționată față de eventualul prejudiciu reținut în sarcina sa, nefiind justificată, motiv pentru care solicită înlocuirea amenzii aplicate cu sancțiunea „avertismentului”", a fost motivarea bărbatului în faţa instanţei.
Judecătorii au analizat probele şi au constat că procesul verbal a fost legal întocmit de poliţişti şi bărbatul a recunoscut că a construit fără autorizaţie de construcţie, motiv pentru care au respins plângerea contravenţională.
"Analizând actele dosarului, instanța constată că, într-adevăr, contravenția există în sarcina petentului, probele administrate în cauză nedovedind o altă situație de fapt. Mai mult, instanța reține și că petentul a recunoscut faptul că nu deține autorizație de construcție nici în prezent, din cauza birocrației, atașând la dosar Decizia nr. 725 din data de 18.12.2017 privind aprobarea scoaterii definitive din circuitul agricol a terenului situat în extravilanul mun. Botoşani. În ceea ce privește proporționalitatea sancțiunii, în conformitate cu dispozițiile art. 34 din O.G. nr. 2/2001, instanța apreciază că s-a realizat o corectă individualizare a sancțiunilor aplicate petentului", se arată în hotărârea instanţei.