Nu este un clişeu: "viaţa are prioritate"! Victima unui accident rutier, despăgubită după o lungă perioadă de spitalizare
BOTOSANI

Frecvenţa accidentelor rutiere este îngrijorătoare, dar în ciuda avertismentelor autorităţilor care îndeamnă la atenţie din partea tuturor participanţilor la trafic, acestea se întâmplă în continuare iar consecinţele sunt grave: decese sau vătămări corporale.

Nu este un clişeu: "viaţa are prioritate"! Victima unui accident rutier, despăgubită după o lungă perioadă de spitalizare

   Ştiri.Botoşani.Ro

România a ocupat în 2015 al doilea loc în Uniunea Europeană, împreună cu Letonia, la numărul de victime din accidente rutiere raportat la populația totală, respectiv 9,5 persoane la suta de mii de locuitori. În noiembrie, Eurostat anunţa că tot România a figurat, totodată, pe același loc 2 la cea mai mică reducere a mortalității pe ultimii 20 de ani. Diferența față de “liderul” mortalității pe drumuri europene, Bulgaria, este foarte mică- în 2015, raportul referitor la Bulgaria era de 9,8 victime din accidente rutiere la 100.000 de locuitori. În clar, putem spune că un român din zece mii moare anual în accidente rutiere.

Ca să restrângem aria şi să ajungem strict la Botoşani, în perioada 24- 26 decembrie 2016, numai pe platforma Ştiri.Botoşani.Ro s-a scris despre zece evenimente rutiere- este vorba despre cele anunţate de autorităţi pentru că există o mare posibilitate ca numărul lor să fi fost mai mare dar să nu fi fost raportate- tamponările, de exemplu, se „rezolvă” între şoferi. Cauzele care au dus la producerea celor zece evenimente rutiere au fost consumul de băuturi alcoolice de către conducătorii auto sau lipsa de experienţă la volan, respectiv neadaptarea vitezei.

Vi se pare îngrijorător?

Să vedem care sunt, de regulă, consecinţele unui accident rutier. Deces, vătămări corporale grave urmate de lipsa capacităţii de muncă, vătămări corporale grave cu o capacitate de muncă recuperată după o lungă perioadă de spitalizare, traumatisme uşoare şi în final, pagube materiale.

Ce se întâmplă cu şoferii vinovaţi de producerea unor accidente rutiere? Funcţie de concluziile anchetatorilor, sunt trimişi sau nu în judecată, iar instanţa pronunţă sentinţe care devin definitive.

Zilele trecute, de pildă, o instanţă a Judecătoriei Botoşani, a condamnat un conducător auto, autor al unui accident rutier petrecut în iunie 2014 la Orăşeni Deal. Atunci, ocupanţii unei motociclete, un tânăr de 34 de ani şi o adolescentă de 16 ani au ajuns în spital în stare gravă după ce motocicleta cu care circulau a fost izbită, în apropierea unei intersecţii de pe raza comunei, de un autoturism BMW înmatriculat în Cluj şi condus de un botoşănean, Alin C., care intenţiona să vireze stânga şi care nu a dat prioritate motocicletei. În urma impactului, motocicleta a fost aruncată peste 40 de metri. Dacă tânărul aflat la ghidon, Ramond Ş., a scăpat mai "ieftin", datorită costumului de protecţie, adolescenta Larisa O. s-a ales cu dublă fractură la picioare şi a fost transferată într-o clinică de specialitate din Iaşi.

Sentinţa, în primă instanţă, dată de Judecătoria Botoşani îl condamnă pe Alin C. pentru vătămare corporală din culpă la un an de închisoare cu suspendare şi doi ani de interzicere a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat dar şi dreptul de a conduce vehicule pe o perioadă de 2 ani. De asemenea, conducătorul auto este obligat să presteze 80 zile de muncă neremunerată la Primăria municipiului Botoşani sau la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri.

În plus, societatea de asigurare Euroins România, parte responsabilă civilmente în acest dosar, a fost obligată la plata sumei de 150.000 lei, daune morale şi 1.682,62 lei daune materiale Larisei O. Tot societatea de asigurări a fost obligată să plătească unităţilor sanitare în care adolescenta a fost tratată despăgubiri pentru cheltuielile de spitalizare. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Despre consecinţele juridice ale accidentelor rutiere, Ştiri.Botoşani.Ro a mai scris şi aici:

Legi strâmbe, război în instanţe. Victime ale accidentelor rutiere, uitate pe paturi de spital

 

Spune-ne opinia ta