Legi strâmbe, război în instanţe. Victime ale accidentelor rutiere, uitate pe paturi de spital
BOTOSANI

Legi strâmbe, război în instanţe. Victime ale accidentelor rutiere, uitate pe paturi de spital
Nicio lege nu e perfectă, doar perfectibilă. Ce facem însă cu legile care dau naştere unor situaţii aberante? Cum ar fi unele prevederi referitoare la accidentele rutiere.

Mii de şoferi români, chiar şi botoşăneni, au ieşit în stradă să protesteze faţă de preţul mare plătit pentru asigurarea civilă obligatorie (RCA), care a ajuns la valori aberante în ultimii ani. Calculele făcute de asigurători, girate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, obligă la plata unor sume așa de mari pentru RCA, încât şoferii ori eludează legea și circulă fără asigurare ori preferă să renunţe la maşini dacă se pot descurca şi fără.

Asigurătorii spun că au crescut primele de asigurare pentru că sunt forțați să plătească despăgubiri tot mai mari care trebuie acoperite. La această situație a contribuit și modificarea aberantă a Codului Penal, în 2014. Astfel, legiuitorul a considerat că vătămările corporale din culpă trebuie sancţionate penal numai dacă victimele beneficiază de peste 90 de zile de spitalizare. Ca și consecință, cei care sunt vinovați de producerea unor accidente de circulație scapă de sancțiunea penală dacă victimele au nevoie de mai puțin de 90 de zile de spitalizare. Nici măcar nu sunt obligați să plătească daune, eventuala plată fiind preluată fiind, firesc, de asigurator.

Aproape doi ani de zile s-au chinuit două botoşănence să obţină daune pentru vătămările grave pe care le-au suferit în urma unui accident rutier, petrecut în zona Bisericii Duminica Mare. Maşina condusă de un bărbat de 67 de ani, din Suliţa, le-a lovit pe trecerea de pietoni, le-a târât mai mulți metri iar apoi le-a aruncat pe carosabil, trecând cu roata și peste un piciorul Tamarei B.

75 de zile de îngrijiri medicale a necesitat Tamara B. , în timp ce Olga J. a "scăpat" cu 70 de zile de spitalizare. Tocmai din cauza numărului de zile de îngrijiri medicale, insuficiente pentru legea penală, şoferul a scăpat de sancțiune, astfel că cele două femei au deschis proces la Tribunalul Botoşani, cerând despăgubiri pentru suferinţele prin care au trecut. În instanţă, Tamara B. a arătat că în urma accidentului, a fost diagnosticată cu traumatisme grave la cap, coloană cervicală, torace, fractură de bazin.

După externare a fost nevoită să stea imobilizată, culcată doar cu fața în sus, timp de 30 de zile, să poarte o orteză cervicală timp de 21 de zile, să schimbe tapotajul toracic de 3-4 ori pe zi și să se deplaseze cu ajutorul unor cârje axilare și a unui cadru metalic timp de peste 90 zile. Tratamentele de recuperare pe care le-a urmat au fost deosebit de costisitoare, femeia a stat în concediu medical, micșorându-i-se veniturile substanțial. La acestea se adaugă sechelele accidentului: a rămas cu un edem cerebral, cu dureri persistente de cap și torace.

Olga J. a povestit că a trecut printr-un coşmar similar cu al prietenei ei, ambele declarându-se traumatizate de incidentul prin care au trecut şi solicitând despăgubiri. Deși autorul accidentului a încercat să scape de responsabilitate, determinând un martor să depună mărturie mincinoasă pentru el, şoferul a scăpat fără a fi trimis în judecată deoarece s-a considerat că "nu există interes public în urmărirea faptei".

În primă instanţă, Tribunalul Botoşani a decis că pentru cele două victime, daunele morale de 30.000 lei şi daunele materiale de 1.166,78 lei ar fi suficiente, asta în condiţiile în care cheltuielile prin spitale ar fi fost mult mai mari. Astfel că cele două au contestat decizia la Curtea de Apel Suceava, unde instanţa a majorat cuantumul daunelor morale la 65.000 de lei.

Specialiştii cred că "dezincriminarea" incidentelor rutiere în urma cărora victimele au nevoie de mai puţin de 90 de zile de îngrijiri medicale este o aberaţie care trebuie corectată şi încă urgent, însă le sfătuiesc pe victime să solicite reevaluarea medico-legală în cazul în care consecinţele dureroase ale evenimentului în care au fost implicate sunt de durată.

Nu se poate face asta, spune şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală, medicul Carmen Marcu. "Chiar dacă unele victime rămân cu dureri după leziunile suferite în urma accidentelor, aceste dureri nu pot fi evaluate şi cuantificate, astfel că nu pot fi luate în considerare la stabilirea numărului de zile de îngrijiri medicale. Noi îi credem pe pacienţi că îi doare, dar cum să dovedim asta?", spune medicul legist Carmen Marcu.

La fel de corect este însă şi că fiecare stat are propriul sistem de evaluare a victimelor din accidentele rutier. Prea puţine sunt cazurile în care evaluările fiind făcute de medicii legişti, în majoritatea statelor evaluările fiind făcute de medici specialişti- de exemplu ortopezii. Cert este că trauma ulterioară unui accident, fie că este de ordin fizic, fie că este de ordin psihic, durează, urmările întinzându-se chiar pe ani de zile.

 

Spune-ne opinia ta