ALEGERI în Moldova: Igor Dodon este președintele Republicii Moldova
UPDATE!

ALEGERI în Moldova: Igor Dodon este președintele Republicii Moldova
Igor Dodon, candidatul stangii proruse, este noul presedinte al Republicii Moldova. El a invins-o in turul 2 al prezidentialelor pe Maia Sandu, candidata pro-europeana a Partidului Actiune si Solidaritate (PAS). Dodon este primul presedinte ales prin vot direct in ultimii 20 de ani, dupa o schimbare a regulilor electorale decisa de Curtea Constitutionala.
 
UPDATE, 14 noiembrie, ora 9.10: La numararea a 99,81% din procese verbale, Igor Dodon a acumulat 52,4%, iar Maia Sandu - 47,6%, informeaza Unimedia. Au fost procesate rezultatele a 2078 din 2081 sectii de votare. La aceasta ora, Igor Dodon a acumulat 834.940 de voturi, iar Maia Sandu 759.509. Diferenta intre cei 2 candidati este de 75.431 de voturi.​

UPDATE Ora 23:50 - Dupa procesarea a 95,43% din procese verbale, Igor Dodon este noul presedinte al Republicii Moldova
Maia Sandu - 44,59%
Igor Dodon - 55,41%


UPDATE ora 22.50: Rezultatele partiale furnizate de Comisia Electorala Centrala (CEC), dupa numararea a peste 90% din voturi, arata ca Igor Dodon conduce detasat in cursa electorala. Astfel, la ora 22:50 erau procesate 90% dintre procesele verbale, rezultatele partiale fiind in favoarea lui Igor Dodon:

Maia Sandu - 44,12%
Igor Dodon - 55,88%

In timp ce Maia Sandu a facut un apel la calm si a transmis ca "presedintele deja a fost ales", Igor Dodon s-a declarat sigur pe victorie si se vede deja castigatorul prezidentialelor.

"Din pacate aceste alegeri au fost organizate prost. Am solicitat autoritatilor sa suplimenteze numarul de buletinele de vot si sa fie deschise noi sectii de vot in Franta, Italia, Romania, insa aceste solicitari au fost ignorate in consecinta buletinele de vot s-au terminat la Londra, Bologna, Bucuresti, Paris. Sute de oameni nu au putut sa voteze. Sute de cetateni care au parcurs un drum lung, care au stat in frig si ploaie nu au putut sa voteze. Autoritatile moldovene au incalcazt dreptul cetatenilor de a-a-si exercita dreptul la vot", a declarat Maia Sandu, citata de ziare.com.

Aceasta a cerut autoritatilor sa investigheze cazurile care ridica semne de intrebare.

"Cerem Serviciului de Informatie si Securitate sa investigheze ce s-a intimplat cu cele 6.000 buletine de vot, destinate pentru sectiile de vot din Portugalia, pentru a ne asigura ca nu au fost folosite pentru fraude electorale Am avut incalcari si pe teriotoriul Republicii Moldova: cazuri de cumparare a voturilor, cazuri de violenta impotriva observatorilor, incidente in care mii e cetateni din stanga Nistrului au fost adusi la vot organizat. Analizam aceste incidente", a punctat candidatul PAS.

Maia Sandu a mentionat ca cetatenii trebuie isi pastreze calmul si sa se concentreze pe ceea ce urmeaza acum: numararea voturilor.

"Avem o sarcina importanta: sa ne pastram calmul, sa ne focusam pe inchierea votarii in diaspora si sa supraveghem procesul de numarare a voturilor. Vom ramane vigilenti pana la capat si va promit ca vom clarifica fiecare caz de incalcare in care oamenii nu au putut sa voteze, impreuna. Nu le vom permite sa va fure votul. Sunt increzatoare c-am pornit impreuna cu dumneavoastra schimbare de care cu totii avem nevoie", a incheiat Maia Sandu.


Igor Dodon se vede castigator

Si candidatul pro-rus Igor Dodon a facut declaratii dupa inchiderea urnelor. El se considera deja castigator si i-a trasmis Maiei Sandu sa incerce din nou peste patru ani.

"Vreau sa multumesc celor care au iesit la vot. Sunteti bravo. indiferent unde - in interiorul tarii, in diaspora. Sunteti bravo. Vreau sa multumesc celor care m-au sustinut prin vot si celor care au muncit in aceasta campanie. Stiu ca mii de oameni, poate chiar zeci de mii nu au putut sa voteze - batranii din cauza vremii, cei din diaspora din cauza lipsei buletinilor de vot.

Apropo, celor din CEC si Guvern v-am spus sa deschidem mai multe sectii in afara tarii, v-am spus sa deschidem mai multe sectii in Rusia. Indiferent de rezultat, haideti sa chemam oamenii la calm, noi nu avem nevoie de tulburari, de provocari, de destabilizarea situatiei in societate. Primul lucru pe care trebuie sa il faca cel care pierde trebuie sa cheme lumea la calm. Gata, s-au terminat alegerile", a transmis Dodon.

El se vede deja presedintele R. Moldova.

"Doamna Maia Sandu, alegerile s-au finalizat. Eu inteleg ca aveti emotii, nu vi s-a primit acum, o sa se primeasca peste 4 ani, nu trebuiesc aceste tensiuni, cetatenii deja au ales deja presedintele", a incheiat Dodon, conform sursei citate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
38

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
203

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
2097

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...