Marius Budăi despre protestul magistraţilor: "Nu au voie să facă grevă. Să ne gândim și la popor și prin ce situație trece poporul”

Judecătorii și procurorii refuză să mai intre în sălile de judecată, iar asta dă peste cap întreg sistemul judiciar.

Marius Budăi despre protestul magistraţilor: "Nu au voie să facă grevă. Să ne gândim și la popor și prin ce situație trece poporul”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat ce se va întâmpla cu pensiile speciale ale magistraților, procurorilor şi judecătorilor. "E momentul să tragem adânc aer în piept, să ne gândim și la popor și prin ce situație trece poporul", a spus acesta.

Sistemul judiciar a fost blocat de protestul magistraților care nu sunt de acord cu modificările aduse legii pensiilor speciale.

Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile speciale şi cât de legală este greva magistraților, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus:

"S-ar putea ca cineva să aibă un cumul de pensii și atunci știți foarte bine, coaliția a decis să se interzică, așa cum a solicitat și Comisia Europeană, să nu mai existe cumul de pensii. Ai posibilitatea să optezi doar pentru una din ele. Mă referi la pensii speciale, nu ne referim la îngrădirea drepturilor la pensiile pe contributivitate, n-avem probleme acolo. Un aspect vine prin acest cumul de pensii, dacă beneficiază sau nu de cumul și atunci trebuie să opteze pentru una, al doilea aspect vine din recalculare, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul. Şi a treia chestiune vine, vin impozitarea cu 15% a sumei necontributive, ce trece de valoarea de salariul mediu net pe economie. Sunt mai multe chestiuni care rezolvă aceste probleme și anume imposibilitatea pe viitor de a asimila funcții. Ce trebuie să facem prin această reformă? Să nu mai permitem posibilitatea de a se abuza de aceste sisteme legal".


"Să citim și cu atenție proiectul de lege. Nu toţi au fost atenți la detalii"

Referitor la greva magistraților ministrul Muncii a spus că legea nu le permite să protesteze în acest mod.

"Conform legii dialogului social, nu au voie să facă grevă. Dumnealor nu sunt declarați în grevă. Dacă nu sunt declarați în grevă, probabil că sunt și plătiți. Așa spune legea. Eu cred că noi cu toții, și politicieni și magistrați, e momentul să tragem adânc aer în piept, să ne gândim și la popor și prin ce situație trece poporul. Să ne gândim într-adevăr și la independența justiției și la tot ce ține de aceste sisteme. Dar să citim și cu atenție proiectul de lege, pentru că eu sunt convins că nu toți au citit proiectul de lege și nu toți au fost extrem de atenți la detalii. Nu vorbesc aici doar de magistrați", a mai spus Marius Budăi, ministrul Muncii la Antena 3 CNN.


Grevă și la Botoșani

Și magistrații botoșăneni au intrat în grevă. Judecătorii sunt nemulțumiți de reforma pensiilor speciale, lipsa de personal și volumul mare de lucru, anunțând că vor soluționa doar cauzele urgente.

Tribunalul și Judecătoria din Botoșani au decis, cu majoritate de voturi exprimate în Adunarea Generală, amânarea tuturor proceselor aflate pe rol, cu excepția celor care vizează cazuri de criminalitate extrem de gravă și măsuri preventive.

„În perioada protestului, procedurile premergătoare stabilirii primului termen de judecată se va efectua doar în dosarele având obiecte urgente. Dosarele în care s-a dispus amânarea pronunțării, anterior inițierii protestului, vor fi soluționate”, se arată în Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor Tribunalului.

Mai exact, toate cauzele în materie civilă și lucrările aferente camerei preliminare sunt amânate pe o perioadă nedeterminată. Excepție fac cauzele în care sunt implicați minori, măsurile asiguratorii și executările silite. Aceeași decizie a fost adoptată de Judecătoria din Botoșani și Judecătoria din Săveni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
199

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
423

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
120

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...