Magistrații obligă AJOFM să achite municipalității peste 200.000 de lei, datorați pentru plata șomajului tehnic acordat de DSPSA

Magistrații obligă AJOFM să achite municipalității peste 200.000 de lei, datorați pentru plata șomajului tehnic acordat de DSPSA

Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) a câștigat procesul împotriva Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), intentat pentru recuperarea unor drepturi bănești. Instituția din urmă este obligată să achite municipalității contravaloarea șomajului tehnic cuvenit angajaților DSPSA, în cuantum total de peste 200.000 de lei, aferent perioadelor în care activitatea le-a fost restricționată pe fondul pandemiei.

Sentința definitivă a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel din Suceava, în baza Ordonanței de Urgență nr. 30/2020, care prevede că „indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020”.

Angajații DSPSA au necesitat șomaj tehnic în perioadele 16-30 aprilie, respectiv 1-31 mai 2020, când măsurile de combatere a răspândirii COVID-19 au periclitat activitățile de agrement.

„Decizia vine în urma demersului nostru din anul 2020, când am solicitat AJOFM să ne plătească șomaj tehnic pentru salariații pe care i-am trimis acasă, deoarece erau închise bazele sportive și nu se putea face nimic. Este pentru noi un exemplu de bună practică, prin care se demonstrează că se putea face lucrul acesta. Foarte multe instituții nu au avut curajul să facă acest demers, o dată pentru că luau în calcul mecanismul politic și pierdeau anumite simpatii și voturi, a doua pentru că se temeau de rigorile legii, că nu vor primi nimic de la bugetul de stat. Iată că după doi ani reușim să facem acest lucru, să fac o reparație morală și juridică vizavi de noi și să primim aceste sume. Chiar dacă nu mai intră în bugetul DSPSA, ele se vor întoarce la municipiul Botoșani, la Consiliul Local și vor putea fi folosite în alte direcții”, a declarat Eugen Țurcanu, directorul executiv al DSPSA Botoșani.

Valoarea totală recuperată de direcția din subordinea Consiliului Local se ridică la 218.825 de lei, fiind alcătuită din 74.636 de lei datorați în aprilie 2020 și 144.189 de lei datorați în mai 2020.

 

 

Spune-ne opinia ta