Magistrații botoșăneni încă nu l-au condamnat pe bărbatul care a lovit un polițist cu sabia în cap, după cinci ani de la comiterea faptei

Magistrații botoșăneni încă nu l-au condamnat pe bărbatul care a lovit un polițist cu sabia în cap, după cinci ani de la comiterea faptei

Dosarul privind cea mai importantă grupare de traficanți de droguri de la Rădăuți destructurată de procurorii de la DIICOT, dosar care are în centrul său actul de agresiune extremă comis asupra polițistului Dan Ciprian Sfichi, lovit cu o sabie în cap în timp ce pătrundea în casa unuia dintre inculpați, în cadrul perchezițiilor dispuse pe 5 decembrie 2017, se judecă în continuare la Tribunalul Botoșani, într-o secretomanie aproape totală.

Dosarul nu apare în varianta sa prescurtată nici măcar pe portalul instanțelor de judecată. Ce știm cert este că nu s-a dat încă nici o condamnare, asta deși la finele acestui an se împlinesc cinci ani de la atacul care l-a nenorocit pe viață pe polițistul Sfichi și tot aproape cinci ani de când inculpatul trimis în judecată, Alexandru Huțuleac, este arestat preventiv.

Din punct de vedere al legii, al Codului Penal, inculpatul se bucură de prezumția de nevinovăție, sau, altfel spus, nu poate fi ținut la nesfârșit după gratii fără a fi condamnat măcar de o instanță.

După cum stipulează articolul 239 din Noul Cod de Procedură Penală, „în toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanță nu poate depăși 5 ani”. Iar termenul de cinci ani se apropie destul de vertiginos.

Pe acest fond, avocații inculpatului solicită tot mai intens de la începutul acestui an schimbarea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, scrie Monitorul de Suceava.

Aceștia invocă argumente cu trimitere la hotărâri ale CEDO și arată că faptul că prelungirea procesului nu corespunde nici unui motiv acceptabil pentru deținerea unei persoane în cursul procesului pe o perioadă atât de îndelungată. Avocații mai arată că martorii din dosar au dat declarații incoerente, iar unii și le-au modificat, în timp ce alții și-au retras declarațiile date în faza de urmărire penală și au arătat că au fost constrânși sau speriați de organele de anchetă.

Polițistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acțiuni Speciale, a fost la un pas de moarte după atacul din 5 decembrie 2017, ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna. El face și acum recuperare și a fost pensionat medical, neavând cum să mai lucreze în poliție, conform Monitorul de Suceava.

În decembrie 2017, structurile de combatere a crimei organizate monitorizau de multă vreme o grupare de traficanți de droguri din zona Rădăuți.

Procurorii DIICOT au arătat că membrii grupării și-au intensificat de la lună la lună comerțul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului 2017, s-au obținut mai multe mandate în baza cărora, în dimineața zilei de 5 decembrie 2017, polițiștii au descins la domiciliile mai multor suspecți.

Polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale, „mascații” poliției, au descins și la locuința lui Alexandru Huțuleac, zis „Duțu”. Important de precizat, din datele de anchetă ale structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Huțuleac a vândut etnobotanice unor clienți chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Marfa a fost vândută de acasă, din fața porții sale.

Aici avea să se petreacă un episod deosebit de violent, care a fost aproape de a se transforma într-o tragedie. După ce au strigat „Deschide! Poliția!” și au spart ușa de la intrare cu berbecele, trei polițiști de la Acțiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce polițiștii au pătruns în casă, Huțuleac, care coborâse deja în hol și avea în mână o sabie de „samurai” (cu o lungime totală de 102 centimetri și o lamă cu formă curbată a tăișului de 72,6 cm), l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre polițiști. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul, deși acesta s-a apărat cu brațul. Polițistul a ajuns în stare foarte gravă la spital, inițial medicii fiind rezervați în privința șanselor de supraviețuire. Constituția robustă și viața sportivă l-au ajutat însă pe polițist să-și revină treptat, chiar dacă nu complet.

Împotmolirea dosarului s-a produs în instanță

Despre motivele pentru care procesul decurge atât de greu sunt explicații, mai ușor sau mai greu de acceptat, depinde din ce perspectivă vedem situația.

Dosarul urma să fie judecat de Tribunalul Suceava, care însă și-a declinat competența spre o altă instanță competentă în grad, o decizie în acest sens luând Curtea de Apel Suceava. Așa a ajuns dosarul la Tribunalul Botoșani, însă trecuse deja în jur de un an de la trimiterea în judecată.

La Tribunalul Botoșani au fost audiați martori și inculpați, doar că judecătorul care constituia completul a ieșit la pensie. Așadar, dosarul a fost preluat de un alt magistrat. Asta înseamnă că procesul s-a reluat de la zero.

Cum în dosar sunt trimiși în judecată cinci inculpați, pentru multiple infracțiuni, de la trafic de droguri la fapte cu violență, cu un număr mult mai mare de martori, procesul este într-adevăr unul complex.

În ultimele luni termenele date de judecători au fost mai dese, judecata făcând pași ceva mai repezi pentru o probabilă soluție de condamnare în toamna acestui an.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
144

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
531

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
216

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...