Înjuri pe Facebook? Iată cât te poate costa!

Două instanţe au confirmat: poliţiştii pot da amenzi contravenţionale celor care înjură pe Facebook la fel ca şi cum fapta s-ar petrece în public. A păţit-o pe pielea sa un ieşean care a crezut că, sub paravanul reţelei sociale, poate jigni şi înjura fără să răspundă pentru faptele sale.
 
Potrivit Ziarul de Iași, Tribunalul Iaşi a confirmat, recent, o sancţiune contravenţională dată de Poliţie unui tânăr care, sub paravanul unui cont de Facebook, a adresat injurii unei alte persoane. Ieşeanul a fost identificat de poliţişti şi a primit o amendă de 500 de lei pentru fapta sa. A atacat sancţiunea contravenţională în instanţă crezând că va avea câştig de cauză, însă, în noiembrie, Tribunalul Iaşi a confirmat, definitiv, sancţiunea.
Motivare puerilă
 
Adrian Catargiu a primit amenda pentru o faptă pe care a comis-o în data de 8 octombrie 2016, când i-a adresat injurii, cuvinte jignitoare şi vulgare unui alt bărbat. Amenda de 500 de lei a fost acordată în baza unui articol din Legea 90/1991, care prevede că proferarea de injurii în public, expresii jignitoare sau vulgare împotriva persoanelor reprezintă contravenţie.

În încercarea de a seapăra, Catargiu a depus iniţial plângere împotriva sancţiunii contravenţionale la Judecătoria Paşcani. „Petentul arată că a fost sancţionat cu amendă de 500 de lei. Procesul verbal a fost încheiat fără contravenient de faţă. A fost amendat pe nedrept, nu are telefon, şi l-a pierdut în anul 2012. Solicită anularea procesului verbal întrucât este necăjit, fără tată, fără serviciu, crescut de bunici şi muncitor casnic, nu are bani să plătească amenda“, se arată în motivarea Judecătoriei Paşcani.
 
În acelaşi document, magistraţii arată că „este omnicunoscut“ faptul că un cont de Facebook se deschide cu ajutorul adresei de e-mail, dar mai ales că poate fi accesat şi modificat de pe orice dispozitiv, nu doar de pe telefon. Mai mult, judecătorii de la Tribunalul Iaşi arată că proprietarii conturilor de Facebook sunt responsabili de activitatea de pe reţelele sociale. „Este irelevant, din punct de vedere juridic, dacă petentul mai avea sau nu telefonul atât timp cât, aşa după cum reţine şi prima instanţă, contul de Facebook poate fi accesat şi modificat de pe orice dispozitiv, nu doar de pe telefon, iar petentul rămâne responsabil de activitatea de pe contul său de Facebook faţă de care nu a luat măsurile necesare pentru închidere sau modificare“, se arată în motivarea judecătorilor de la Iaşi.

Concluziile judecătorilor din Paşcani au fost confirmate de către cei de la Tribunalul Iaşi, care s-au pronunţat definitiv asupra acestui caz. Reţeaua socială Facebook, precum şi conturile deschise pe această platformă, reprezintă spaţiu public şi nu privat, a decis, încă din 2013, o instanţă din Târgu Mureş. Decizia a fost confirmată, ulterior, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI