FOTO: Sume și bunuri de peste un milion de euro ridicate de DNA, în urma perchezițiilor de joi. Caracatița Permise-RAR

FOTO: Sume și bunuri de peste un milion de euro ridicate de DNA, în urma perchezițiilor de joi. Caracatița Permise-RAR

În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul Serviciului teritorial din Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste un milion de euro. Nu mai puțin de 67 de locații din Suceava, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Bacău și Neamț au fost percheziționate, fiind vizați angajați ai Registrului Auto Român și ai serviciilor de Permise și Înmatriculări.

Procurorii DNA au transmis că bilanțul confiscărilor este compus din: 1.225.000 de euro, 790.000 de lei, 12.000 de dolari, 1.500 de lire sterline, 37 de ceasuri de lux, 21 de brățări, 18 lanțuri și patru pandantive de aur. Acestor bunuri se adaugă și opt autoturisme de lux ridicate de către procurori.

În cele trei cauze menționate în comunicatul DNA, procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat, spălarea banilor.

Cu referire la primul palier infracțional, procurorii au descoperit un modus operandi complex prin care candidați pentru obținerea permisului auto își cumpărau dreptul de a conduce, în vreme ce o serie de funcționari și organe se îmbogățeau.

„În perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea  ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor”, explică procurorii DNA.

Potrivit acestora, modul de funcționare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

„Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare  sau anterior, numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate”, mai relatează procurorii anticorupție.

Ulterior, un angajat al serviciului permise - S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina.

„După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul.  În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise  îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ș.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice”, detaliază anchetatorii anticorupție.

Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită, care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului.


În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau, facilitau sau asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

„Practic, aceștia, în timp,  și-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava). Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare,  iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore”, mai arată DNA.

Scandal între DNA și MAI. Procurorii s-au enervat că Ministerul de Interne a anunțat înaintea lor „mita din lighean”

Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunicat de presă în care acuză comunicarea publică făcută de Ministerul de Interne cu privire la perchezițiile făcute joi, într-un dosar în care mai mulți polițiști și angajați RAR sunt cercetați pentru fapte de corupție.

Purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a susţinut o declaraţie de presă, la sediul MAI, în care a dat detalii despre acțiunea de joi.

„Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis. Printre suspecţi sunt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor de conducere şi înmatriculare a vehiculelor”, a anunțat Dajbog.

După anunțul făcut de purtătorul de cuvânt al MAI, Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunicat de presă în care susține că declarația „nu are la bază date oficiale din ancheta penală”.

„Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz și în limitele prevăzute de normele interne și directivele UE în materie. În consecință, comunicarea publică a MAI cu privire la acțiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție au descoperit aproape 1 milion de euro ascunși în găleți, ligheane și chiar în pereți, în timpul perchezițiilor de joi, de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava, RAR, dar și la domiciliile angajaților.






 

 

Spune-ne opinia ta