Foşti chiriaşi ai Locativa luptă în instanţă pentru bunurile lăsate în imobilul din care au fost evacuaţi

Preşuri, covoare, paturi cu arcuri şi paturi de lemn, mese, navete cu sticle, dulapuri, tocuri de uşă, frigidere, ţevi, lăzi, scaune. De regulă tot felul de obiecte pe care le găseşti într-o casă de om şi pe care acum Locativa, societatea subordonată Consiliului Local, trebuie să le restituie unei familii pe care a evacuat-o dintr-un imobil pe care îl administra.

Foşti chiriaşi ai Locativa luptă în instanţă pentru bunurile lăsate în imobilul din care au fost evacuaţi

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Povestea începe în 2003, atunci când familia primeşte repartiţie într-o casă cu şase camere pe undeva pe Popa Şapcă. Mutaţi, cei doi soți şi-au pus mâinile în cap, constatând că imobilul nu era racordat nici la energie electrică şi nici apă curentă, astfel că şi-au suflecat mânecile şi au trecut la treabă. Au securizat şi intrarea în casă, au pus gratii, tot ce trebuie, ca să facă imobilul locuibil. Sperau că vor avea la un moment dat posibilitatea să cumpere casa dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Ba mai mult, în 2009 familia s-a trezit cu ordinul de evacuare, căruia s-a împotrivit. Degeaba, reprezentanţii Locativa au venit cu executorul judecătoresc şi au îndeplinit procedura, fără ca oamenii să mai apuce să-şi ia bunurile din casă. Doi ani mai târziu, în 2011, familia botoşănenilor constată că mai multe bunuri lăsate în custodia Locativa- după cum considerau cei doi-, au fost sustrase iar multe dintre cele rămase erau degradate în aşa fel încât nici nu mai aveau ce face cu ele. În consecinţă, botoşănenii au acţionat în instanţă Locativa precum şi municipiul Botoşani, reprezentat de primarul municipiului, cărora le-au solicitat să le plătească suma de 278.250 lei, reprezentând contravaloarea unor bunuri mobile și contravaloarea unor lucrări efectuate la casă, precum și suma de 150. 000 lei daune morale.

În instanţă, reprezentanţii Locativa au admis că, odată cu evacuarea celor doi botoşăneni, au luat în custodie bunurile mobile vechi și deteriorate aflate în casă, însă atunci când i-au invitat pe oameni să vină să-şi ia mobila şi tot ce mai rămăsese prin casă, aceştia au refuzat. În privinţa bunurilor furate din casă, spun reprezentanţii societăţii, s-ar fi făcut plângere penală pentru furt, dar că mai mult de atât nu aveau ce face. Cât despre daunele pretinse de cei doi, oficialii au susţinut că "furtul constituie un caz fortuit care s-a întâmplat fără vina societăţii". De partea cealaltă, reprezentanţii municipalităţii au susţinut că dacă imobilul închiriat reclamanților nu era racordat la rețeaua de energie electrică și la rețeaua de apă, aceștia aveau obligația de a solicita autorizații pentru lucrările respective, nu să se ocupe de racordarea la aceste utilităţi. Şi dacă tot au făcut-o, să-și dovedească susținerile cu facturi și chitanțe.

Instanţa a reţinut însă că cei doi botoşăneni au făcut tot ce le-a stat în putinţă să facă imobilul locuibil, inclusiv racordându-l la utilităţi şi securizându-l. Ca atare, judecătorii de la instanţa de fond au decis că Locativa trebuie să predea reclamanților bunurile mobile care există, în valoare de 2.822 lei, dar să le şi plătească suma de 9.460 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor care lipsesc. De asemenea, municipalitatea a fost obligată să plătească reclamanților suma de 9. 653 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor la instalația electrică și cea de canalizare, a două uși și a gratiilor metalice.

Niciuna dintre părţi nu a fost mulţumită de decizia primei instanţe, ca atare au declarat recurs ce încă se judecă la Tribunalul Botoşani. Reprezentanţii societăţii Locativa, custodele bunurilor lăsate de familie în casă, nu au putut fi contactaţi.

 

Spune-ne opinia ta