Florin Ţurcanu iese din casă! Cu voie de la judecător

Din iulie anul trecut, fostul şef al Consiliului Judeţean nu a mai ieşit din casă, din cauza stării de arest la domiciliu în care a fost plasat. Acum, însă, instanţa a dispus măsura controlului judiciar.

Florin Ţurcanu iese din casă! Cu voie de la judecător

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

La termenul de marţi al procesului în care se dezbat infracţiunile de corupţie de care este acuzat de către DNA Florin Ţurcanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, s-a luat în discuţie, separat, şi prelungirea măsurilor preventive.

Procurorul DNA a pledat pentru prelungirea arestului la domiciliu, în condiţiile în care, considera acesta, Florin Ţurcanu încă poate influenţa mărturiile martorilor care vor fi chemaţi la cercetarea judecătorească. Mai mult, procurorul a pus accent şi pe faptul că, deşi la urmărirea penală, Florin Ţurcanu ar fi recunoscut învinuirile aduse, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în sala de judecată.

De partea cealaltă, însă, apărătorii fostului lider al PNL Botoşani au solicitat ridicarea măsurii arestului la domiciliu, pledând pentru controlul judiciar. Şi asta pentru că, din arest la domiciliu, Ţurcanu nu-şi poate onora locul de muncă- fiind consultant la Florea Carn, şi nici nu poate să ajungă la Spitalul Militar din Bucureşti pentru investigaţii medicale. Dar, peste toate, din arestul în casă, nu poate ajunge nici la nunta fiicei sale.

"Având în vedere perioada de arest preventiv şi arest la domiciliu, e deja prea mult având în vedere că a respectat toate condiţiile. De asemenea, faţă de stadiul actual al procesului, consideră că se poate lua măsura controlului judiciar", au susţinut avocaţii. Pentru fiecare dintre argumente, apărătorii au înaintat judecătorului şi procurorului DNA documente, însă procurorul DNA a contestat susţinerile avocaţilor.

Cauza a rămas în pronunţare însă ulterior, judecătorul de caz a dispus că în cazul lui Florin Ţurcanu "înlocuieşte măsura preventivă a arestului la domiciliu, luată prin Decizia Curţii de Apel Suceava nr. 69/27.07.2016, ulterior menţinută, cu măsura preventivă a controlului judiciar. Pe timpul cât se află sub control judiciar inculpatul Ţurcanu Florin trebuie să respecte următoarele obligaţii: - să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; - să informeze de îndată instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; - să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa conform programului de supraveghere".

De asemenea, Florin Ţurcanu nu va avea voie să se apropie şi să comunice, direct sau indirect, pe nici o cale cu 38 de martori din dosar, unii audiaţi deja, alţii ce urmează să fie audiaţi. Acuzarea are dreptul să conteste decizia judecătorului.

Florin Ţurcanu a ajuns în arest preventiv în martie anul trecut, la scurt timp după descinderile procurorilor DNA la casa din Aleea Pajiştei. Abia la sfârşitul lui iulie, magistraţii au dispus plasarea sa în arest la domiciliu. De atunci, singurele deplasări permise fostului preşedinte al Consiliului Judeţean au fost la instanţă.

Spre deosebire de controlul judiciar, măsura arestului la domiciliu (ca şi arestul preventiv) poate fi dedusă din pedeapsă.

 

Spune-ne opinia ta