În luna ianuarie 2024, martorul denunțător G.G., care are calitatea de inculpat într-un dosar al DIICOT Iași, în care este acuzat de trafic de persoane și proxenetism, și se afla sub măsura preventivă a controlului judiciar, a cumpărat un autoturism marca BMW.
De aici avea să înceapă o amplă anchetă care a scos la iveală lucruri extrem de grave.
Ca să-l convingă pe proxenet că are influență și că îl poate ajuta, favor pentru care i-a pretins un ”comision” de 2.000 de euro, falsul polițist l-a sunat pe ”procuror” de față cu inculpatul și cu încă un martor. În realitate, la capătul celălalt al firului se afla o persoană care nu avea nicio treabă cu procurorul care instrumenta dosarul de la DIICOT.
Tânărul din Botoșani, care pretindea că este agent la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Iași, i-a cerut 23.000 de euro unui bărbat acuzat de trafic de persoane și proxenetism, potrivit Gândul.
Pentru această sumă, falsul polițist se angaja să intervină pe lângă procurorul de caz pentru ca dosarul în care proxenetul era inculpat să fie clasat.
La doar 20 de ani, îmbrăcat în polițist, pentru a avea mai multă credibilitate, tânărul din Botoșani a încercat să-l păcălească pe bărbatul acuzat de trafic de persoane și proxenetism să-i dea 23.000 de euro, pentru a-i pune o vorbă bună pe lângă procurorul care se ocupa de dosarul acestuia, ca să dispună clasarea cauzei.
”Garderoba” de polițist!
La percheziții, anchetatorii au găsit în locuința și în mașina botoșăneanului un adevărat arsenal de polițist: o cămașă cu însemnele Poliției Române, o vestă de culoare neagră pe care scrie Poliția Română, un alt însemn al Poliției, pe care era trecut numele lui, o legitimație cu însemnele IPA (cea mai mare organizație de prietenie a polițiștilor din întreaga lume), pe care și-a inscripționat numele, dar și un pistol tip Airsoft cu butelie de gaz, asemănător cu cele din dotarea Poliției Române.
Falsul polițist B.M.M. a fost pus în legătură cu proxenetul G.G. de către proprietarul unui parc auto, cunoscut drept Simone, de la care acesta cumpărase un autoturism BMW. Proxenetul nu a reușit să înmatriculeze mașina, deoarece actele nu erau în regulă, moment în care a intrat în scenă falsul polițist. Simone i-a spus că B.M.M. îl poate ajuta să rezolve problema cu înmatricularea mașinii, dar ”oferta” s-a extins atunci când cei doi s-au întâlnit.
”Dau și banii, mă duc și la pârnaie, e cam urât”
B.M.M. i-a propus proxenetului să îl scape și de dosarul în care era acuzat de trafic de persoane și proxenetism, contra sumei de 23.000 de euro. Proxenetul s-a arătat interesat de propunere, dar numai de fațadă, deoarece, în realitate, l-a dat pe mâna polițiștilor.
Falsul polițist și proxenetul s-au întâlnit de câteva ori pentru a pune la cale toate detaliile. La una dintre întâlniri, pentru a-și convinge victima că este om serios și chiar are influență în justiție, falsul polițist l-a sunat pe ”procurorul” care ar fi instrumentat dosarul de la DIICOT, de față cu G.G. și cu un alt martor. La capătul celălalt al firului se afla însă doar un complice de-al falsului polițist, care juca rolul de procuror.
Bărbatul acuzat de proxenetism și trafic de influență, colaboratorul A.C. și falsul polițist s-au întâlnit la o cafenea din zona Parcului Expoziției, din Iași, după care s-au retras pe o bancă din apropiere și au discutat din nou despre aspectele care au făcut obiectul dosarului de la DIICOT.