Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă că se constată o reducere a deficitului de judecători, comparativ cu începutul lunii februarie a acestui an.

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul trei.

Datele făcute publice vineri arată că există încă judeţe unde peste un sfert sau chiar peste o treime din posturile de judecători nu sunt ocupate.

„Ca urmare a măsurilor luate de Consiliul Superior al Magistraturii în domeniul resurselor umane, comparativ cu situaţia existentă la 1 februarie 2024, rezultatele sunt următoarele: Reducerea totalului de posturi vacante de judecători la judecătorii de la 31% la 13%.  Reducerea de la 49 la 16 a numărului de judecătorii cu un deficit de personal de cel puţin 50%. Creşterea de la 12 la 56 a numărului judecătoriilor cu grad de ocupare de 100%”, anunţă CSM.

Statisticile indică însă faptul că există în continuare judeţe unde instanţele de judecată înregistrează deficit de magistraţi.

Cele mai afectate judeţe sunt:

1.Harghita - unde 35% din posturile de judecători sunt vacante

2.Ilfov - cu 30% posturi vacante,

3.Botoşani - 28% posturi vacante,

4.Bistriţa Năsăud - 27% posturi vacante.

Amintim că la data de 1 februarie 2024, topul judeţelor cu deficit de judecători arăta astfel:

1.Botoşani - 57,4% posturi vacante,

2.Tulcea - 57% posturi vacante, 

3.Mehedinţi - 56% posturi vacante

4.Brăila - 53% posturi vacante.

Forțe proaspete în instanțele botoșănene!

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, pe 8 aprilie 2024, decretele de numire în funcție a judecătorilor și procurorilor care au promovat concursul de admitere în magistratură, prin intermediul Institutului Național al Magistraturii, în perioada 7 iulie 2023 – 6 martie 2024.

295 de judecători și 166 de procurori intră în sistem într-o perioadă în care deficitul de personal duce la suprasolicitarea magistraților și prelungirea procedurilor judiciare.

Printre aceștia, și numeroși magistrați care vor activa în instanțele botoșănene, astfel:

-11 judecători (7 la Judecătoria Botoșani, 2 la Judecătoria Dorohoi și 2 la Judecătoria Săveni)

-6 procurori (5 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și 1 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
754

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
71

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
296

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...