Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă că se constată o reducere a deficitului de judecători, comparativ cu începutul lunii februarie a acestui an.

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul trei.

Datele făcute publice vineri arată că există încă judeţe unde peste un sfert sau chiar peste o treime din posturile de judecători nu sunt ocupate.

„Ca urmare a măsurilor luate de Consiliul Superior al Magistraturii în domeniul resurselor umane, comparativ cu situaţia existentă la 1 februarie 2024, rezultatele sunt următoarele: Reducerea totalului de posturi vacante de judecători la judecătorii de la 31% la 13%.  Reducerea de la 49 la 16 a numărului de judecătorii cu un deficit de personal de cel puţin 50%. Creşterea de la 12 la 56 a numărului judecătoriilor cu grad de ocupare de 100%”, anunţă CSM.

Statisticile indică însă faptul că există în continuare judeţe unde instanţele de judecată înregistrează deficit de magistraţi.

Cele mai afectate judeţe sunt:

1.Harghita - unde 35% din posturile de judecători sunt vacante

2.Ilfov - cu 30% posturi vacante,

3.Botoşani - 28% posturi vacante,

4.Bistriţa Năsăud - 27% posturi vacante.

Amintim că la data de 1 februarie 2024, topul judeţelor cu deficit de judecători arăta astfel:

1.Botoşani - 57,4% posturi vacante,

2.Tulcea - 57% posturi vacante, 

3.Mehedinţi - 56% posturi vacante

4.Brăila - 53% posturi vacante.

Forțe proaspete în instanțele botoșănene!

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, pe 8 aprilie 2024, decretele de numire în funcție a judecătorilor și procurorilor care au promovat concursul de admitere în magistratură, prin intermediul Institutului Național al Magistraturii, în perioada 7 iulie 2023 – 6 martie 2024.

295 de judecători și 166 de procurori intră în sistem într-o perioadă în care deficitul de personal duce la suprasolicitarea magistraților și prelungirea procedurilor judiciare.

Printre aceștia, și numeroși magistrați care vor activa în instanțele botoșănene, astfel:

-11 judecători (7 la Judecătoria Botoșani, 2 la Judecătoria Dorohoi și 2 la Judecătoria Săveni)

-6 procurori (5 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și 1 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Două comune din Botoșani rămân fără apă 48 de ore!

astăzi, 13:29
92

Din cauza unei avarii produsă în zona localității Cucuteni, pe conducta de distribuție apă Dn 500 mm, Nova Apaserv Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă astăzi, 21 mai 2024, &ic...

Cosmin Andrei a anunțat că va continua construcția de locuințe și programele de reabilitare termică a blocurilor

astăzi, 13:02
37

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că va continua și în mandatul următor programele de investiții pentru construcția de locuințe noi și pentru anveloparea termică...

Șapte ani de la plecarea scrimerului botoșănean care a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice!

astăzi, 12:52
64

Fost campion național, medaliat la Campionatul Mondial cu echipa României, Dan Găureanu a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice.În ultima parte a vieții a activat ca an...