Expertul din dosarul tablourilor false este angajat al Memorialului din Ipotești. Instituția se dezice de activitatea infracțională a acestuia

Memorialul din Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a confirmat că expertul anchetat în dosarul tablourilor false este un angajat al instituției de cultură. Conducerea s-a delimitat de activitatea suspectului, precizând că acordă „tot sprijinul de specialitate organelor de cercetare penală”.

Angajatul, acreditat de Ministerul Culturii, este acuzat că a emis certificate nereale cu privire la apartenența obiectelor de artă vândute într-o galerie din municipiul București, consemnând că acestea sunt realizate de pictori celebri. Circa 200 de cumpărători au fost astfel înșelați, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

„Posibilele activități, așa cum au fost ele reținute în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), au fost efectuate în nume propriu, nu în calitate de angajat al Memorialului Ipotești. Memorialul Ipotești nu este implicat în comercializarea și expertizarea bunurilor culturale despre care face vorbire comunicatul. Orice asociere între expert și instituția în care este angajat este neavenită. Insistăm în solicitarea de a nu fi asociat numele Memorialului Ipotești cu activitatea expertului cercetat în prezent de PÎCCJ. Arătăm că am înțeles și înțelegem să acordăm tot sprijinul de specialitate organelor de cercetare penală”, se arată într-un comunicat al Memorialului din Ipotești, reprezentanții instituției făcând trimitere și la prezumția de nevinovăție.

Zece percheziții au avut loc, joi dimineață, pe raza municipiului București și a județelor Botoșani și Iași, într-un dosar de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală. Descinderile au vizat sediul unei instituții de cultură, locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice bănuite de comercializarea unor tablouri contrafăcute.

„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, a comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady etc.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, bunurile culturale erau însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora. Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor atribute în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice alte mijloace folosite în activitatea infracțională”, arată procurorii PÎCCJ.

Au fost puse în aplicare două mandate de aducere și au fost citați 40 martori în vederea audierii, dintr-un număr total de peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun.

 

Spune-ne opinia ta