Cum funcționa mecanismul șpăgilor pentru posturile de la Mavromati!

Procurorii DNA vizează fapte ce au legătură cu fraudarea concursurilor pentru ocuparea unor posturi vacante la nivelul Spitalului Județean Mavromati din Botoșani, în perioada 2018-2023.

Cum funcționa mecanismul șpăgilor pentru posturile de la Mavromati!

Potrivit DNA, un post de asistent medical ”poate fi cumpărat” cu sume cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro.

În plus, valoarea mitei a crescut: în 2020, un post de asistent era de 8.000 de euro, în 2022 – 10.000 de euro, în 2023 – 15.000 de euro. Pentru un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, se plăteau sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro, sumele de bani pretinse/ oferite/ remise/ primite crescând, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

Angajările erau făcute în funcție de cine oferea suma de bani cea mai mare și cine avea pila cea mai puternică în interiorul sistemului.

Cum funcționa mecanismul!

Candidatul care dorește să ocupe un post vacant, prin coruperea funcționarilor publici, nu interacționează, în unele situații, în mod direct, cu funcționarii Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, care fac parte din comisiile de concurs, ci este nevoit să apeleze la persoane intermediare (de regulă apropiați, rude, vecini, angajați din spital etc.), care să-l recomande unui angajat/ funcționar din mediul spitalicesc, cu putere de influență la nivelul fucționarilor care iau deciziile, în privința promovării candidaților la concursuri, potrivit Mediafax.

Candidații primeau subiectele și rezolvările; una dintre condițiile pentru ca un candidat să poată fi ajutat să promoveze concursul și să obțină postul dorit era aceea ca persoana să treacă de proba scrisă cu nota minimă, de 7.00, pentru că lucrarea scrisă rămânea ca o dovadă scriptică, în arhiva spitalului, în cazul unui eventual control cu privire la modul de desfășurare a concursului respectiv. Așadar, obținerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiție obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susținut de funcționar să obțină postul vacant, în schimbul unei sume de bani.

Ulterior promovării probei scrise, candidatul era asigurat de funcționar, în schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, că va fi declarat admis la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați care ar fi obținut și ei nota minină de trecere la proba scrisă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
663

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
176

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
455

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...