Culmea justiţiei! Faci o plângere şi chemi căţelul ca martor!
BOTOSANI

În apropierea finalului de an, facem bilanţuri: ce-a fost bine, ce-a fost rău, ce-a fost ieşit din comun. La astfel de statistici a ajuns şi Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după un an în care a trimis în judecată politicieni şi oameni de afaceri botoşăneni.

Culmea justiţiei! Faci o plângere şi chemi căţelul ca martor!

 sediul DNA Suceava  Ştiri.Botoşani.Ro

Ne place sau nu, românii au încredere în DNA, un sondaj al INSCOP arătând că 59,8% dintre români au încredere multă și foarte multă în această instituţie executivă. Poate de aceea sesizările ajunse pe adresa DNA-ului sunt multe şi privesc inclusiv fapte ce nu au nicio legătură cu activitatea procurorilor anticorupţie.

În tot cazul, spun reprezentanţii DNA Suceava, în cursul anilor 2015-2016, numărul plângerilor s-a dublat faţă de anii precedenţi, ajungând ca la finele anului curent să se înregistreze peste 500 de plângeri.

“Acest lucru demonstrează că încrederea cetăţenilor în instituţia DNA a crescut considerabil. Oamenii consideră că DNA poate să le rezolve orice tip de probleme, de la neînţelegeri ivite la asociaţii de locatari până la restituirea unor suprafeţe de teren. Astfel de cereri se trimit la organele judiciare competente, iar petentul este înştiinţat pentru a se adresa în continuare acestor organe”, spune Mihaela Mihai- Popa, prim- procurorul DNA Suceava.

E drept, însă, că unele sesizări nu au nicio legătură cu domeniul de activitate al niciunei instituţii.

"Printre plângerile primite se întâmplă să regăsim unele cu conţinut atipic, amuzant, prin care se reclamă, de exemplu, furtul de identitate de către membrii Guvernului României sau sustragerea unor diplomele de studii aparţinând petentei de către mafia din structurile guvernamentale", adaugă Mihaela Mihai- Popa.

Pe lângă astfel de reclamaţii s-ar mai adăuga una prin care o petentă reclamă implantarea unui CIP în dantură cu prilejul unei lucrări dentare cu scopul de a fi urmărită şi solicită DNA-ului să-i scoată CIP-ul respectiv. Un alt justiţiabil a făcut o plângere la DNA şi insistă ca printre martorii audiaţi de anchetatori în susţinerea plângerii sale să fie şi căţelul.

Şi dacă vorbim de căţei, ajungem şi la vecini. De pildă, un petent cere DNA-ului să mute hornul casei vecinului, căruia pompierii i-au dat aviz în mod abuziv, pentru că scoate fum. Mai bulversant pare cazul unui alt justiţiabil, care consideră că este interceptat de pe stâlp de către un vecin, iar DNA-ul ar trebui să intervină.

 

Spune-ne opinia ta