Criză de judecători fără precedent în instanțele din Botoşani

Criză de judecători fără precedent în instanțele din Botoşani

Judecătoria din Botoşani înregistrează un deficit de judecători fără precedent în istoria instituţiei, iar criza de personal se adânceşte de la un an la altul.

Instituția funcționează în prezent cu doar 11 judecători, dintr-o schemă de 35 de posturi. Anul acesta, patru dintre cei 11 magistraţi ar putea pleca la instanţele superioare, ca urmare a promovării examenului de grad, iar unul s-ar putea pensiona.

Preşedintele Tribunalului susţine că situaţia este cu atât mai gravă cu cât numărul dosarelor aflate pe rolul Judecătoriei creşte de la un an la altul.

„Situaţia se poate agrava, pentru că este în desfăşurare un concurs de promovare în grad la care sunt înscrişi patru judecători de la Judecătoria Botoşani, iar unul dintre judecători îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi eliberat din funcţie prin pensionare. Este dezastru la Judecătoria Botoşani la nivel de personal. Şi nimeni nu vede decât cuantumul pensiei la judecători. De fapt, protestul nu se face pentru cuantum, ci pentru condiţiile de muncă şi creşterea bruscă a vârstei de pensionare”, a afirmat preşedintele Tribunalului din Botoşani, Mihaela Ungureanu.

În 2022, Judecătoria din Botoşani a avut de soluţionat 23.565 dosare, potrivit Agerpres.

Mihaela Ungureanu explică faptul că deficitul de personal este generat de lipsa de judecători tineri, care, după absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii (INM), cei mai mulţi optează pentru localităţile mai mari.

„Sunt foarte multe posturi vacante în ţară şi absolvenţii de INM care au promovat Examenul de definitivat se îndreaptă către instanţele mari, care au şi curte de apel”, a adăugat preşedintele Tribunalului.

Criza de judecători se manifestă şi la celelalte instanţe arondate Tribunalului din Botoşani, precum Judecătoria din Dorohoi, Judecătoria din Săveni şi Judecătoria din Darabani.

Magistraţii din Botoşani se află în grevă, începând de miercuri, ca urmare a intenţiei autorităţilor de modificare a legii privind pensionarea magistraţilor.

 

Spune-ne opinia ta