Condamnati la inchisoare dupa ce au eliberat adeverinte false, pentru credite cu buletinul!

Condamnati la inchisoare dupa ce au eliberat adeverinte false, pentru credite cu buletinul!

Doi angajati ai UM 01189, trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani in decembrie 2010, pentru fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual in forma continuata, complicitate la inselaciune si uz de fals, au fost condamnati la cate 2 ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. Cei doi trebuie sa plateasca bancilor implicate toate sumele restante acordate cu titlu de credit, plus toate dobanzile si comisioanele calculate pana la data efectiva a sumelor.

In perioada februarie 2006-septembrie 2007, cand erau la moda "creditele cu buletinul", casierul Daniel Balan si plutonierul major Dragos Mihai Talpalaru au eliberat in fals 14 adeverinte de salariat, pe numele unor botosaneni care nu erau angajati ai institutiei.

In documente insa era trecut ca persoanele respective erau angajate ale institutiei.

Pentru "serviciile" prestate, comisioanele incasate de catre angajatii unitatii se ridicau de la cateva sute de euro pana la cateva mii de euro.

Neregulile au iesit la iveala in momentul in care cei care au contractat credite in baza adeverintelor false au inceput sa inregistreze restante la plata ratelor.

Magistratii Tribunalul Botosani i-au condamnat, luni, pe Daniel Balan si Dragos Mihai Talpalaru la inchisoare cu suspendare.

Instanta a dispus si anularea tuturor adeverintelor de salariu false.

"Aplică inculpatului BD pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare (…) Aplică inculpatului TMD pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare (…). În temeiul art.861 Cod penal şi art.71 alin.5 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor principale, cât şi a celor accesorii, aplicate inculpaţilor, pe câte o perioadă de 4 ani şi 6 luni, conform art.862 Cod penal. Încredinţează supravegherea inculpatului Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Botoşani. Pe durata termenelor de încercare, inculpaţii se vor supune următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Botoşani; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lor de existenţă", se arata pe site-ul Tribunalului Botosani.

De asemenea, cei doi trebuie sa plateasca in solidar părţii civile Banca Comercială Română S.A., cât şi sucursalelor bancare implicate, toate sumele restante acordate cu titlu de credit, plus toate dobânzile şi comisioanele calculate până la plata efectivă a sumelor

Este vorba de peste 100.000 de euro si aproape 70.000 de lei.

De asemenea, inculpatii trebuie sa plateasca fiecare statului cate 2.500 de lei cheltuieli judiciare.

Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de 10 zile.
 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
10

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18
40

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
150

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...