Cei 16 polițiști ai Serviciului Rutier acuzați de luare de mită au fost trimiși în judecată

Cei 16 polițiști ai Serviciului Rutier acuzați de luare de mită au fost trimiși în judecată

Procurorii Serviciului Teritorial din Suceava a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 16 polițiști din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean din Botoșani, acuzați că ar fi luat mită pentru a nu sancționa conducători surprinși în trafic cu abateri de la regimul rutier, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.

Potrivit sursei citate, ofițerul de poliție Florin Eduard Iacob este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, trei infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului și fals intelectual și uz de fals, ambele în formă continuată.

De asemenea, agenții de poliție Robert Neculai Fecioru, Dumitru Cătălin Luca, Stelian Iulian Coşman, Constantin Ciprian Rusu, Ionel Balan, Viorel Anton, Gabriel Botezatu, Constantin Dorel Gherasim, Mihai Romanescu, Virgil Podaru, Lucian Ripiceanu, Ionuț Pavel Guriuc, Nicolae Ovidiu Pușcașu, Sorin Guraliuc și Ştefan Bunduc, acuzaţi de luare de mită sau infracțiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au mai trimis în judecată o persoană fizică, fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită, dar şi alte patru persoane fizice, fără calitate specială, pentru infracţiuni de dare de mită, instigare la dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada iunie-noiembrie 2020, cei 16 poliţişti din Botoşani ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la 56 de şoferi opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancţiunilor prevăzute de lege.

Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 9 iulie 2020, ofiţerul Florin Eduard Iacob, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, dar şi declaraţiile de martori care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect ‘punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice’, deschis faţă de persoana respectivă, trimisă şi ea în judecată.

„Prin aceste demersuri, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale”, se precizează în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului din Botoşani, procurorii cerând menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse în acest dosar.

 

Spune-ne opinia ta