Poliţiştii au efectuat, joi dimineaţă, percheziţii la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Botoşani într-un dosar de evaziune fiscală, abuz în serviciu şi poluare prin evacuare de deşeuri, instrumentat de Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Mureş.
Poliţiştii au ridicat mai multe dosare. Managerul DSP Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, a precizat că acţiunea organelor de cercetare penală vizează un angajat al instituției.
„Acțiunea de dimineață a Poliției nu a vizat DSP Botosani, nici pe mine. Este vorba despre un dosar în care este implicat un coleg”, a afirmat Adăscăliţei.
Poliţiştii din Mureş au pus în aplicare 190 de mandate de percheziţie domiciliară în 17 judeţe şi în municipiul Bucureşti, la sediile şi locuinţele unor persoane fizice şi juridice, bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, abuz în serviciu şi poluare prin evacuare de deşeuri.
„Acţiunile se desfăşoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş şi au loc în Bucureşti şi în judeţele Mureş, Botoşani, Iaşi, Suceava, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Prahova, Sibiu, Teleorman şi Vaslui. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2018-2020, o societate comercială din judeţul Mureş, având ca obiect de activitate preluarea deşeurilor şi predarea lor către incineratoare autorizate, cu activitate în 17 judeţe, nu ar fi înregistrat în evidenţele contabile relaţiile comerciale stabilite. De asemenea, pentru a evita costurile privind incinerarea legală şi înregistrarea în contabilitate a facturilor de prestări servicii, societatea în cauză ar fi evacuat în natură deşeurile preluate”, au anunţat, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii IPJ Mureş.
Potrivit IPJ, în aceste activităţi ar fi fost angrenate unităţi medicale şi societăţi cu profil medical, ale căror evidenţe ar fi fost trunchiate, astfel încât agentul economic în cauză s-ar fi sustras de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.
„Totodată, acţiunea vizează şi aspecte privind achiziţii publice de materiale sanitare din perioada stării de urgenţă. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este estimat, până în acest moment, la 380.000 de lei”, subliniază IPJ Mureş.
Poliţiştii mureşeni au arătat că cinci mandate de aducere vor fi puse în executare şi că acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
La activitate participă şi poliţişti ai inspectoratelor din judeţele Mureş, Botoşani, Iaşi, Suceava, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Prahova, Sibiu, Teleorman şi Vaslui.