Cms. șef. Mihai Ghiorghi a atras atenția că tot mai multe accidente, cu consecințe deosebit de grave, sunt provocate de șoferi care nu au experiență la volan. Acesta a oferit și două exemple.
În data de 30 ianuarie, un șofer de 20 de ani, cu permis de conducere de doar 11 luni, a provocat un grav accident pe un drum comunal din satul Costești, după ce a pierdut controlul asupra volanului. A intrat în două persoane care se deplasau pe marginea drumului. O femeie a murit, iar o adolescentă a fost rănită.
În octombrie 2016, pe un drum din județul Botoșani a fost găsită o persoană decedată, victimă a unui accident rutier. În urma verificărilor făcute de polițiști s-a descoperit că autorul tragediei era o tânără de 19 ani, care avea permis de nici zece luni.
"Mă aștept ca cineva din sală să ridice mâna și să spună că l-a școlarizat pe elevul respectiv. Îmi puteți spune cine l-a pregătit? Mă uit la situația școlilor de conducători auto, la prima examinare, văd procente foarte bune cu privire la cunoașterea regulilor de circulație. Bănuiesc că activitatea de pregătire practică suferă, noi dăm testare pentru cei cărora li se reține permisul de conducere și avem un procent de vreo 62% promovare, iar dvs. aveți 92%. Noi, Poliția Rutieră, lucrăm cu materialul pregătit de dvs., cât de bine îl pregătiți și îl modelați ne ușurați munca. Din păcate, se pare că în special activitatea de pregătire practică mai lasă de dorit", a spus cms. șef. Mihai Ghiorghi.
Unul dintre instructorii auto prezenți la întâlnire a propus ca la ședințele Comisiei de siguranță rutieră să fie prezenți și psihologi, dar și medici psihiatri, fiind convins că unii aspiranți la statutul de șofer obțin prea ușor aviz pentru a face o școală de șoferi.
În anul 2016, opt accidente grave s-au produs pe raza județului Botoșani, din vina unor șoferi cu permis de conducere cu o vechime sub un an. Trei persoane au decedat, iar alte șapte au fost grav rănite.