Trei rachete au fost lansate, joi, de stațiile antigrindină din Iași. Dintre cele trei proiectile, care erau programate să se autodistrugă la 10.000 de metri, doar una a explodat. Celelalte două au căzut în curțile unor gospodari din județul Botoșani și, spun martorii, tragedia a fost la un pas, o femeie fiind în pericol de a fi fost lovită.
Oamenii spun că au tras o spaimă grozavă, pentru că rachetele au aterizat foarte aproape de ei, la doar câțiva metri. Mai ales că, atunci când a căzut, proiectilul fumega, astfel că panica a fost și mai mare. Proprietarul grădinii din Vlădeni Deal spune că este cardiac, iar fata lui - aflată cu el în grădină - este încărcinată. A doua rachetă a căzut la mai puțin de 2 km de prima, distrugând un gard al unei proprietăți, însă a fost la un pas de a răni o femeie.
Specialiștii sosiți la fața locului spun că cel mai probabil este vorba despre o defecțiune care a făcut ca rachetele antigrindină să nu explodeze în aer.
De altfel, directorul Centrului Antigrindină Iaşi, Dan Axinte, a declarat pentru presa ieșeană că rachetele au fost trase din centrul antigrindină situat la Maxut, aflat limita judeţelor Iaşi şi Botoşani și că o astfel de rachetă poate fi destul de periculoasă. “Astăzi (joi – n.r.) au fost trase din punctul de la Maxut trei rachete antigrindină şi alte 16 din punctul antigrindină de la Huşi, întrucât au existat probleme. Ne-am confruntat cu un ciclon de la Marea Mediterană. Este destul de periculoasă o astfel de rachetă care cade în acest mod. În urmă cu doi ani o rachetă de acest fel a căzut prin acoperişul unei case, acesta a căzut în curtea unei localnice. În mod normal racheta ar trebui să se autodistrugă în aer, probabil ceva nu a funcţionat. Am declanşat şi noi o anchetă”.
Tunurile sonice sau tunurile antigrindină sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii în care se formează grindina, în scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheață. Principala utilizare a tunurilor cu rachete antigrindină este în agricultura, pentru protecția culturilor. Rachetele, care au aproximativ 50 de centimetri, trebuie să se fragmenteze în sute de bucăţele mărunte după ce ating norii de grindină, pentru a nu pune în pericol securitatea populaţiei.
Amintim că, joi după-amiază, Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru județul Botoșani mai multe avertizări de Cod Galben pentru ploi, vânt și grindină.