Solar cuprins de un incendiu, din cauza unei sobe care îl încălzea

Solar cuprins de un incendiu, din cauza unei sobe care îl încălzea

Un solar încălzit cu ajutorul unei sobe a fost afectat de un incendiu izbucnit, noaptea trecută, în localitatea Trușești, informează Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU).

Potrivit sursei citate, cel mai probabil din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materiale combustibile. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție din Trușești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

„Aceștia au constatat faptul că ardea aproximativ 100 de metri pătrați din solar,  existând pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga construcție. Pompierii au acționat prompt, astfel încât flăcările să nu se extindă, iar pagubele să fie cât mai mici”, au precizat reprezentanții IJSU Botoșani.

În urma incendiului, au ars folia solarului și structura din lemn pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați, mai multe rafturi din lemn și aproximativ 4000 de fire de răsaduri de roșii.

Oficialii IJSU spun că pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coșurilor de fum, trebuie adoptate următoarele măsuri:

- păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;

- îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

- tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

- verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);      

- curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

 

Spune-ne opinia ta