Reținere de ultimă oră în dosarul de cămătărie de la Jandarmeria Română, în urma perchezițiilor făcute de DIICOT. Este vorba de șeful Bazei de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, informează Realitatea TV.
Marian Corcodel va fi prezentat judecătorilor de la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În acelaşi dosar, Octavian Cristescu, fost ofiţer DIPI, este cercetat sub control judiciar.
Procurorii DIICOT au găsit în biroul comandantului Bazei de Administrare şi Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, suma de 250.000 lei, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.
Procurorii DIICOT au efectuat, joi, 12 percheziții imobiliare (din care şapte la sediile unor instituții publice) pe raza municipiului București și a județului Ilfov, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă, delapidare și alte infracțiuni.
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2011 și până în prezent, mai multe persoane din cadrul Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române au constituit un grup infracțional organizat, acordând cu împrumut, în mod repetat, diverse sume de bani unor debitori, percepând dobânzi considerabile și, de asemenea, și-au însușit fără drept bunuri și valori aparținând unității din cadrul căreia făceau parte", susțin procurorii.
UPDATE: CUM FUNCŢIONA REŢEAUA DE CĂMĂTĂRIE
Potrivit anchetatorilor DIICOT, investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise suspecților P.I.D., B.G.A. ori altor membri ai grupului infracțional, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel Marian. De altfel, la nivel B.A.D. era răspândită expresia ”are cardul la Corcodel” (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau ”Banca Română de Comerț Corcodel”.
De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional.
Totodată, în cauză s-a reţinut faptul că existenţa acestui grup infracţional organizat, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia au fost aduse de mai mulți lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa inculpatului Cristescu Octavian, cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă – în prezent Direcția Generală de Protecție Internă a M.A.I., acesta deşi avea ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii.
Mai mult decât atât, acesta a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către inculpatul Corcodel Marian, acordându-i protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii.