Cauzele probabile care au generat evenimentele cu foc sunt: coș de fum necurățat de funingine sau neprotejat termic față de materiale combustibile, fumat în locuri nepermise și scurtcirciut electric.
Pentru stingerea celor patru incendii şi înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 52 de pompieri militari și voluntari. În urma evenimentelor cu foc s-au înregistrat pagube materiale în valoare de cca. 200.000 de lei.
Pompierii au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de cca. 2.000.000 lei.
Cele mai mari pagube s-au înregistrat în urma incendiului produs la Ipotești, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit electric. Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a fost solicitat să intervină pentru stingerea incendiului puțin înainte de ora 22.00. La fața locului s-au deplasat trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu trei autospeciale cu apă și spumă. La sosirea gărzii de intervenție ardeau un garaj, autoturismul aflat în interior, acoperișul unei case și o parte din bunurile din interior și două anexe, existând pericolul ca flăcările să se extindă la locuința vecinului. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor au intervenit 29 de pompieri militari, voluntari, dar și cetățeni, mai bine de două ore și jumătate.
Valoarea bunurilor distruse a fost estimată la cca. 170.000 de lei. S-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de cca. 600.000 de lei.
Intervenția a fost îngreunată de cantitatea mare de materiale combustibile care s-a aprins și întreținea arderea și distanța mică dintre construcții.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani recomandă populaţiei judeţului să respecte, atât acasă, cât şi la locul de muncă, normele generale de prevenire a situaţiilor de urgenţă, pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.