O ”răpire” cu final fericit. Odată cu eliberarea ostaticului care timp de 32 de ore a fost constrâns să trăiască în apartamentul unui bloc din Pisanova. O ședere în captivitate cu gânduri gastronomice care formau spectrul unui epilog deja amenajat în bucătărie, scrie cotidianul Il Tirreno, care a contribuit la eliberare, scrie gazetaromaneasca.com.
Osvaldo, gâscanul care de doi ani este mascota cartierului de la lângă Ponte dell’Impero, la Pisa, a revenit pe malul râului Arno de unde sâmbătă, 2 septembrie dimineața, a fost luat de o femeie.
O româncă tânără rapidă în capturarea înaripatului și băgarea acestuia în geantă, care apoi a urcat cu cei doi fii ai săi în mașină și a dispărut. Când a fost întrebată de ce l-a luat, a răspuns zâmbind: "Era abandonat, nimeni nu-i dădea să mănânce". O concluzie la care a ajuns în câteva secunde, cât să oprească mașina și să-l bage în geantă.
Sustragerea lui Osvaldo a întristat rezidenții din zonă, de la bunici la nepoți. Toți s-au simțit privați de cineva drag care, în momentele în care foamea îl făcea să iasă din mediul său acvatic, se ducea să bată cu ciocul la ferestre. O făcea pentru a cere mâncarea pe care nimeni niciodată nu i-a refuzat-o. Și care acum va fi din nou servit.
Faptul că gâscanul s-a întors în familia sa se datorează sensibilității unui tânăr care a surprins mișcări și prezența ”răpitului” în blocul unde locuia românca. Un e-mail sosit la redacție a dus la începerea căutărilor. Cu un apel final: "Grăbiți-vă, înainte să fie prea târziu!".
Un SOS pe care voluntarii de la Anpana nu l-au subevaluat. Când echipa gărzii a sunat la soneria apartamentului în care a fost semnalat Osvaldo, a răspuns o româncă.
Mai întâi a coborât singură. "Am venit să luăm gâscanul înapoi", explică gărzile. Și ea, neștiind ceea ce a făcut: "Gâscanul? Dar era abandonat, l-am luat ca să-i dau de mâncare. Îi e bine la mine". Când îi explică că a comis o infracțiune – va fi denunțată pentru furt – s-a întors în apartament și după câteva minute s-a întors cu înaripatul în brațe. Osvaldo a fost luat în primire de gărzi și redus pe malul râului. A privit câteva clipe pentru a-și reaminti mediul său, apoi s-a îndreptat către râu. Liber și solitar. "De data aceasta s-a terminat cu bine – explică directorul regional al Gărzii. Dar acum va trebui să fie monitorizat. Și, mai ales, trebuie să ne gândim să-i găsim o parteneră".
Gărzile vor informa biroul pentru protecția mediului și animalelor de la primărie cu privire la detaliile faptelor. "Această instituție va fi cea care va analiza dacă să transmită documentația la magistratul de serviciu pentru a lua o decizie. Mai ales pentru că – afirmă gărzile – orice animal liber în teritoriu este proprietate a primarului și deținerea în apartament este interzisă".