Opt incendii în mai puțin de opt ore. Zeci de pompieri au intervenit pentru stingerea flăcărilor

Opt incendii în mai puțin de opt ore. Zeci de pompieri au intervenit pentru stingerea flăcărilor

Sâmbătă, pe teritoriul județului Botoșani s-au produs opt incendii, între orele 13:00 și 21:00, în localitățile Bodeasa, Mănăstirea Doamnei, Trușești, Iacobeni, Horodiștea, Mateieni, Carasa și Darabani, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani, Dorina Lupu.

Cauzele probabile au fost foc deschis în spații deschise și jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, peste 76 de pompieri militari și voluntari.

„La Trușești au intervenit doar pompierii voluntari. La Carasa și Mateieni, trei case au fost în pericol din cauza a două incendii de vegetație uscată. Flăcările s-au extins cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii au depus un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. Vântul, care a suflat cu putere, dar și terenul accidentat (zone în care se putea ajunge doar pe jos), au îngreunat intervențiile”, a adăugat Dorina Lupu.

Având în vedere faptul că cele mai multe dintre incendii s-au produs pe terenuri extravilane, nu s-au înregistrat pagube materiale însemnate. În total, a ars vegetația uscată de pe aproximativ 70 de hectare.

Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:

1.      Ordonanța de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare: este interzisă arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecția mediului și fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 - 50.000 lei persoane juridice;

2.      Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
934

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9204

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1299

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...