Sâmbătă, pe teritoriul județului Botoșani s-au produs opt incendii, între orele 13:00 și 21:00, în localitățile Bodeasa, Mănăstirea Doamnei, Trușești, Iacobeni, Horodiștea, Mateieni, Carasa și Darabani, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani, Dorina Lupu.
Cauzele probabile au fost foc deschis în spații deschise și jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.
Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, peste 76 de pompieri militari și voluntari.
„La Trușești au intervenit doar pompierii voluntari. La Carasa și Mateieni, trei case au fost în pericol din cauza a două incendii de vegetație uscată. Flăcările s-au extins cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii au depus un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. Vântul, care a suflat cu putere, dar și terenul accidentat (zone în care se putea ajunge doar pe jos), au îngreunat intervențiile”, a adăugat Dorina Lupu.
Având în vedere faptul că cele mai multe dintre incendii s-au produs pe terenuri extravilane, nu s-au înregistrat pagube materiale însemnate. În total, a ars vegetația uscată de pe aproximativ 70 de hectare.
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:
1. Ordonanța de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare: este interzisă arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecția mediului și fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 - 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 - 50.000 lei persoane juridice;
2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.