Casa unei familii din localitatea Sârbi a fost în pericol, ieri, după ce o femeie a vrut să folosească cuptorul pentru a coace pâine, pască și cozonaci. Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins, iar locuința a fost la un pas să fie cuprinsă de flăcări.
Din fericire, incendiul a fost observat la timp, iar pompierii au intervenit prompt și au reușit să salveze casa.
La fața locului au intervenit un echipaj de la Stația de Pompieri Săveni, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Știubieni.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor și a burlanelor de evacuare a fumului, trebuie adoptate următoarele măsuri:
- curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
- verificarea coşurilor / burlanelor de evacuare a fumului, pentru a nu prezenta fisuri ce pot permite scânteilor să aprindă materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
- păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;
- îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, cu un spaţiu de siguranţă față de elementele combustibile;
- tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, pentru a detecta rapid eventualele fisuri.
"Pompierii militari rămân mobilizați 24 de ore din 24, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate. Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, care dispune măsuri imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți. Informații utile despre comportamentul în situații de urgență pot fi accesate pe platforma națională de pregătire: https://fiipregatit.ro.," au transmis reprezentanții ISU Botoșani.