Marș cu sute de mașini în memoria Alexandrei. Se cere și demisia șefei CJ (video)

Marș cu sute de mașini în memoria Alexandrei. Se cere și demisia șefei CJ (video)

Peste 300 de autoturisme s-au deplasat într-un marș, miercuri seară, pe străzile din municipiul Botoșani, în memoria tinerei mame care a murit la Maternitate implorând ajutor. După eliberarea din funcție a managerului „Mavromati”, protestatarii cer demisia Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean, dar și arestarea celor care se fac vinovați de tragedie.

Marșul autoturismelor a început în jurul orei 18:00 în zona Primăriei, continuând pe Calea Națională. Participanții au oprit câteva minute la cimitirul de lângă Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, unde a fost înmormântată tânăra gravidă. Șoferii au claxonat și au afișat mesaje prin care cer dreptate pentru Alexandra Ivanov, una dintre revendicări fiind demisia șefei CJ.

„Inițial am cerut demisia domnului manager, care între timp s-a produs. Dar am cerut și demisia doamnei Doina Federovici pentru că ea este cea care l-a pus în funcție. Automat, demisia domnului Angel Călin vine ca o recunoaștere a unei greșeli pe care ea a făcut-o. Următorul pas firesc este ca cea care a făcut greșeala să facă și ea un pas în spate și să își dea demisia. Este logic și firesc. Domnul Angel nu a ajuns acolo pe baza unui concurs organizat, a ajuns numit strict politic. (...) Pe viitor, aceste poziții cheie, care au o importanță majoră și au un rol hotărâtor în desfășurarea actului medical trebuie să se facă pe baza unor concursuri pe bune. Nu este singura instituție a statului unde funcțiile cheie sunt obținute și deținute de persoane cu sprijin politic”, a afirmat Bogdan Cărăușu, activist și coordonator al unor organizații civice.

Șoferii s-au oprit apoi în fața Maternității, unde câteva zeci de botoșăneni i-au primit în aplauze. Inițiatorul acțiunii de miercuri este Vlad Miron, fratele Alexandrei, care a subliniat că șirul protestelor se va încheia când cadrele medicale responsabile pentru moartea tinerei vor fi arestate.

„Am rămas plăcut surprins câtă lume și câtă empatie... mulți o știau pe Alexandra, mulți au rămas șocați de ce s-a întâmplat, mulți au trăit și ei ce a trăit Alexandra pe pielea lor, dar au avut norocul să trăiască. Mi se blochează telefonul de câte mesaje am primit cu cazuri, aceleași cazuri, aceeași doctori. (...) Așteptăm arestarea vinovaților. Dar nu arestarea de o zi și a doua zi să le dea drumul pe cauțiune, pentru că ei sunt niște criminali. Alexandra a fost omul perfect, omul care nu se certa cu nimeni, nu deranja pe nimeni, dacă putea ajuta. Ea cu copiii după dânsa, unul în brațe, unul în cârcă, pe frig, pe zăpadă, mergea la oamenii străzii, le ducea mâncare și pături. Era o femeie care doar să ajute lumea și să facă bine, un om deosebit care nu merita așa ceva”, a povestit Vlad Miron.

În fața Maternității a început un nou protest, pentru a patra seară consecutivă.

Alexandra a fost spitalizată joi seară, după ce a fost adusă cu ambulanța. Ea prezenta o sângerare genitală externă şi dureri abdominale, decedând vineri dimineață, după ce medicul de gardă i-a administrat doar o perfuzie.

 

 

 







 

 

Spune-ne opinia ta