Incendiu provocat de o explozie. Un bătrân a suferit arsuri (video)

Incendiu provocat de o explozie. Un bătrân a suferit arsuri (video)

Un bătrân de 91 de ani, din localitatea Răchiți, a suferit arsuri, joi, după ce bucătăria de vară din gospodărie a fost distrusă de flăcări, în urma unei explozii, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU), Dorina Lupu.

Potrivit sursei citate, incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de o acumularea de gaze în camera respectivă.

„Deflagrația s-a produs în momentul în care bărbatul a vrut să folosească aragazul din bucătăria de vară și a aprins un chibrit. Flăcările au cuprins, aproape instantaneu, mai multe bunuri din interior, dar și tavanul încăperii. Cu toate că bătrânul a suferit arsuri la picioare și la față, a avut puterea să scoată din interior o butelie care ardea”, a relatat Lupu.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului din Botoșani, cu două autospeciale de stingere. Aceștia au constatat că ardea întreaga construcție și că în interior se afla încă o butelie.

„Incendiul a fost stins în limitele găsite. Bătrânul a fost preluat de o ambulanță aparținând SAJ și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate”, a mai precizat oficialul IJSU Botoșani.

Exploziile din cauza acumulărilor de gaze, urmate sau nu de incendiu, sunt devastatoare, atrag atenția reprezentanții instituției.

_________________

Inspectoratul recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– nu folosiți butelii de aragaz fără regulator de presiune, dacă au garnituri deteriorate sau dacă furtunul de cauciuc prezintă porozități, crăpături sau deformări.

– în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei și al aparatului de utilizare;

– deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

– nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați și nu utilizați surse de foc înainte de aerisi încăperea;

– înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

– întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;

– umpleți buteliile doar cu tipul de combustibil pentru care au fost proiectate și numai în centru autorizate în acest sens.

„Este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului! Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun! Folosiți doar butelii comercializate în unități specializate!”, subliniază reprezentanții IJSU Botoșani.

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Bărbatul încătușat cu focuri de armă pentru a nu-și omorî fratele în bătaie este consilier local și are antecedente de violență

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
772

Bărbatul de 54 de ani, din comuna Tudora, care a fost reținut cu focuri de armă, joi, după ce și-a bătut fratele cu o bâtă, este membru al Consiliului Local și are antecedente de violen...

Primărie sancționată cu amendă de 15.000 de lei de Garda de Mediu (fotogalerie)

Vineri, 25 Noiembrie 2022
225

Primăria comunei Hlipiceni a fost sancționată de Garda de Mediu cu amendă în cuantum de 15.000 de lei pentru neatingerea obiectivului de reciclare și neîndeplinirea unor măsuri trasa...

VIDEO: Proiect derulat în județ pentru combaterea sărăciei, premiat de MIPE la Gala „România modernizată cu fonduri europene”

Vineri, 25 Noiembrie 2022
149

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a premiat în cadrul Galei „România modernizată cu fonduri europene” un proiect derulat de Primăria comunei Hilișeu-...