Efectul termic sau o scânteie pot provoca incendii în doar o clipă. Dacă podul este plin de materiale combustibile care întrețin arderea și favorizează propagarea flăcărilor, pagubele sunt însemnate.
În urmă cu puțin timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Săveni s-au întors în subunitate de la o intervenție pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Mândrești, comuna Ungureni. Familia își încălzea locuința cu o sobă metalică, însă coșul de evacuare a fumului nu era izolat față de materialele combustibile din podul casei. Mai mult, podul era plin cu haine vechi și alte materiale. Când forțele de intervenție au ajuns la fața locului, ardeau acoperișul casei și bunurile depozitate în pod, existând pericolul de propagare a flăcărilor la camere, dar și la o altă locuință abia construită.
❗Pentru a preveni incendiile, NU UITAȚI:
✔ coşurile de fum trebuie curăţate, verificate și reparate atunci când se constată defecțiuni;
✔ în podurile clădirilor, coşurile trebuie tencuite pe interior şi pe exterior, date cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;
✔ coşurile de fum trebuie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.