Garda de Mediu face sesizare penală în cazul unui incendiu de stuf de pe iazul Costești (fotogalerie)

Garda de Mediu face sesizare penală în cazul unui incendiu de stuf de pe iazul Costești (fotogalerie)

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu va depune plângere penală cu privire la incendiul care a afectat, luni, o suprafață semnificativă de stuf din proximitatea iazului Costești din județul Botoșani.

Evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, cu intenție. Reprezentanții Serviciului Teritorial al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) au publicat fotografii de la locul incendiului de pe iazul Costești, arătând că „ecosistemele de stuf au rol de suport pentru biodiversitate, constituind habitat pentru diferite specii de faună (păsări, insecte, mamifere)”. De asemenea, stuful are rol de filtru biologic, creând un mediu propice dezvoltării unor specii piscicole.

„Anumite specii de păsări sălbatice de interes european care cuibăresc în stufăriș constituie obiectul unor măsuri speciale de conservare a habitatelor acestora, pentru a li se asigura supraviețuirea și reproducerea în aria de răspândire. Dintre acestea amintim: egreta mare, stârcul roșu, stârcul pitic, buhaiul de baltă, eretele de stuf, creștetul cenușiu etc.”, precizează reprezentanții ANANP.

Aceștia atrag atenția că, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2005, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Iazul Costești se întinde pe raza comunelor Roma, Răchiți și Nicșeni.







 

 

Spune-ne opinia ta