Două case din localitățile AlbeÈ™ti È™i DumbrăviÈ›a au fost în pericol, seara trecută, după ce funinginea din coÈ™ul de fum s-a aprins.
Pompierii din cadrul Gărzii de IntervenÈ›ie TruÈ™eÈ™ti È™i DetaÈ™amentului Dorohoi au intervenit prompt È™i au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la acoperiÈ™urile caselor.
Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum necurățat de funingine.
Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coÈ™urilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperiÈ™ului.
VerificaÅ£i coÅŸurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planÈ™eului sau acoperiÈ™ului (grinzi, astereală etc.).
Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
TencuiÈ›i ÅŸi văruiÈ›i partea din pod a coÅŸului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coÅŸ de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcÅ£ie sau structuri din lemn).
ÎngroÈ™aÈ›i zidăria coÅŸului la trecerea prin planÅŸee, lăsând un spaÅ£iu între această zidărie ÅŸi elementele combustibile ale planÅŸeului.
Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaÅ£iilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuinÈ›e, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum È™i gaze toxice.