Costumul de pompier, de la fascinaţie la meserie pe viaţă FOTO

Autospecialele roşii cu butoane şi luminiţe colorate, curajul pompierilor, faptul că sunt mereu prezenţi atunci când apare o situaţie de urgenţă sunt tot atâtea motive pentru care cei mici sunt mari admiratori ai super-eroilor care înving flăcările. Câţi dintre ei chiar ajung pompieri? "Exact atâţia câţi angajaţi sunt la ISU Botoşani", glumeşte colonelul Cristian Amarandei, şeful IJSU.

Nu este exerciţiu desfăşurat în public la care să nu asiste copii, abia ţinuţi de părinţi să nu dea buzna în mijlocul pompierilor. Mulţi dintre ei sunt atât de pasionaţi de pompieri încât îşi decorează tot mediul cu simbolurile armei. Deja ştiu că atunci când vor fi mari vor deveni pompieri. Unii se ţin de visul lor, alţii îşi găsesc pe drum alte pasiuni.

Dacă-i întrebaţi, mulţi copii şi adolescenţi vă vor spune că vor să devină pompieri. De aceea şi exerciţiile pompierilor beneficiază de o asistenţă civilă numeroasă. Câţi dintre ei chiar îşi îndeplinesc visul şi care este modalitatea în care reuşesc, depinde de numărul posturilor vacante la nivelul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

"Modul în care pot ajunge să lucreze în Inspectorat sau să colaboreze, să desfăşoare activităţi complementare diferă, în sensul că Ministerul Afacerilor Interne are instituţii de învăţământ în care sunt pregătiţi subofiţeri, maiştri militari şi ofiţeri, sunt pregătiţi şi în structuri de învăţământ din cadrul Ministerului Apărării Naţionale care au profile şi grupe de specializare pentru MAI pentru anumite specialităţi- de exemplu Finanţe- Contabilitate, IT, pentru care MAI nu-şi permite să şcolarizeze un număr foarte mare de studenţi", explică col. Cristian Amarandei.

Există însă şi varianta colaborării prin acţiuni de voluntariat.

"Începând cu anul 2016 am dezvoltat un program de voluntariat. Am avut două selecţii, una anul trecut şi una în acest an în cadrul cărora au fost recrutaţi tineri şi nu numai, persoane care şi-au dorit să desfăşoare activităţi de voluntariat la nivelul Inspectoratului. Pentru a desfăşura astfel de activităţi, acestea urmează cursuri de pregătire, deja o parte au urmat modulul de pregătire de prim ajutor medical calificat în centrele de formare ale Inspectoratului General şi urmează să desfăşoare şi alte forme de pregătire, cursuri de specializare. Adică servanţi- pompieri, alpinist, ca toată plaja de specialişti să fie acoperită de către aceştia. În acelaşi timp, sunt şi persoane angajate în cadrul Serviciilor pentru Situaţii de Urgenţă şi care, de asemenea, desfăşoară activităţi conexe domeniului nostru de competenţă. Plaja de pe care se poate face selecţia acestor lucrători este foarte variată", adaugă şeful ISU.

Personalul IJSU a fost şcolarizat la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu" Boldeşti şi la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza”- Facultatea de Pompieri, dar sunt şi angajaţi din sursă externă.

"În general numărul de elevi şi studenţi recrutaţi variază între zece şi 15, dar promovabilitatea după examenul de admitere este oarecum redusă pentru că şi numărul este oarecum limitat- este vorba de câteva zeci de locuri pentru subofiţeri şi un număr şi mai mic pentru ofiţeri. În general, într-un an de studii avem doi- trei subofiţeri şi unu- doi ofiţeri. Dacă ne-am referi numai la pensionările la limită de vârstă ar putea în prezent să acopere acest deficit, dar având în vedere fluctuaţia de personal din ultimul an de zile, deja numărul celor şcolarizaţi nu poate să acopere lipsa de personal la nivelul ISU", explică col. Amarandei.

Voluntarii, însă, sunt bine primiţi şi aşteptaţi, după ce promovează testările care le permit participarea la acţiunile pompierilor. Pe lângă ISU Botoşani activează 46 de voluntari care au acumulat împreună 3.600 de ore de voluntariat, participând la 349 de intervenţii şi 96 de activităţi de pregătire.

"Paramedicii vor acţiona împreună cu echipajul de pe ambulanţă, respectiv vor fi al patrulea paramedic pe aceste echipaje de prim ajutor, pe maşinile de intervenţie vor fi, la fel, servanţi. Noi avem în norma de dotare pentru perioada următoare achiziţionarea de echipamente de protecţie pentru toţi aceştia pentru că ei nu pot participa la misiunile de intervenţie dacă nu sunt luate toate măsurile de securitate şi sănătate în muncă. Ei trebuie să aibă acelaşi echipament şi să respecte aceleaşi norme ca şi profesioniştii. Nu avem voie să ne expunem riscurilor la locul intervenţiei. Aşadar, vor face parte din echipajele de intervenţie, nu se vor deplasa cu alte mijloace de transport", declară şeful ISU.

Care sunt avantajele voluntarilor? Fac ceva ce le place, unii dintre ei activând în alte domenii de activitate fără nicio legătură cu activitatea de voluntariat, însă o fac pentru bucuria lor şi pentru faptul că astfel participă la acţiune, îşi ajută semenii şi au parte de adrenalină. De asemenea, în cazul în care se vor prezenta la un concurs de angajare din sursă externă, vor şti despre ce este vorba şi vor avea atât cunoştinţele cât şi pregătirea fizică necesare, pentru că alt avantaj cuantificabil nu există.

Cât despre angajările din sursă externă, probabil vor avea loc în acest an. "În prezent avem în derulare o formă de trecere a subofiţerilor şi maiştrilor militari în corpul ofiţerilor, o procedură care se finalizează în august. Ulterior se va stabili necesarul de personal la nivelul subofiţerilor şi maiştrilor militari, vor veni şi absolvenţii şcolilor militare şi după aceea vom avea o cifră exactă privind necesarul de personal la nivelul ISU. Credem că în această toamnă va putea fi demarată şi o procedură în acest sens, pentru a mai putea acoperi din lipsa de personal", spune col. Cristian Amarandei.

Despre cel mai aprig suporter al pompierilor botoşăneni, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Cel mai mare fan al pompierilor, trezit pe 1 iunie chiar de angajatii ISU Botosani - FOTO 

Despre ce înseamnă meseria de pompier, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:

"Sunt lucruri care ne impresionează până la lacrimi. Pompieria este o armă umanitară, faci bine" - FOTO, VIDEO

 

Spune-ne opinia ta