Ovidiu Grosu, cel care sustine ca a initiat protestul diasporei din 10 august, a fost pus sub control judiciar de procurorii DIICOT, dupa ce a instigat public la violente intr-un interviu difuzat la Antena3. Organizatiile civice s-au delimitat imediat de afirmatiile lui Ovidiu Grosu si spun ca nu stiu nici macar cine este acesta: "Nu stim cine este domnul Ovidiu Grosu, stim doar ca este important ca protestatarii sa nu isi asume riscuri inutile si sa nu recurga la violenta, chiar daca sunt provocati. Ne dorim ca protestul din 10 august sa ramana un protest pasnic, prin care sa triumfe simtul civic si democratia si prin care oamenii sa poata sa isi exercite dreptul de a protesta in mod liber".
"Verificarile intreprinse in cauza au relevat faptul ca, inscriindu-se pe aceeasi linie a demersurilor de instigare publica la savarsirea de acte de violenta impotriva reprezentantilor autoritatilor chemate sa asigure desfasurarea in conditii de siguranta a manifestatiei organizate a avea loc in data de 10 august 2018 in municipiul Bucuresti, numitul Ovidiu Grosu a indemnat publicul verbal si scris sa savarseasca in conditiile Legii nr.535/2004 infractiuni contra vietii si integritatii corporale a persoanelor, respectiv distrugere", precizeaza DIICOT intr-un comunicat.
"Eu vorbesc de o revolutie"
Barbatul care se autointituleaza "adevaratul organizator al protestului diasporei din 10 august" a spus intr-un interviu pentru Antena3 ca protestul pasnic nu este o varianta. Ovidiu Grosu este cercetat pentru instigare publica, dupa ce a declarat ca protestul trebuie sa fie insotit de flacari, fum si sange pe strazi. "Eu vorbesc de o revolutie, nu de un protest. (...) Trag acum un semnal de alarma, un avertisment catre fortele de ordine: oricine va incerca sa reprime aceste manifestari va fi judecat de Tribunalul Penal International, pentru ca avem drept inclusiv sa ucidem in aceste conditii (...) . Daca jandarmul imi pune bastonul in gat sau pistolul in cap, eu am dreptul sa-i iau viata", declarat Ovidiu Grosu.
Procurorii au luat masura controlului judiciar fata de Ovidiu Grosu, pentru un termen de 60 de zile, de la data de 8 august si pana pe 6 octombrie.
Pe durata controlului judiciar, inculpatul urmand sa respecte, printre altele, urmatoarele obligatii:
- Sa nu foloseasca sisteme informatice ce au conexiunea de date activa (sa nu utilizeze Internetul);
- Sa nu depaseasca limita teritoriala a judetului de resedinta decat cu incuviintarea prealabila a DIICOT;
- Sa nu acorde interviuri;
- Sa nu participe la adunari publice;
- Sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
Procurorii i-au atras atentia lui Ovidiu Grosu cu privire la faptul ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu arestul la domiciliu sau preventiv.