Astăzi, 11 noiembrie 2023, este celebrată Ziua Veteranilor, amintind public de încheierea Primului Război Mondial

Ziua Veteranilor reprezintă o sărbătoare de mare importanţă pentru Armata Română, iar purtarea bujorului românesc este un semn de preţuire şi recunoştinţă pentru eroii neamului.

Astăzi, 11 noiembrie 2023, este celebrată Ziua Veteranilor, amintind public de încheierea Primului Război Mondial

   foto: Damboviteanul

În data de 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, în Pădurea de la Compiegne, de Puterile Aliate cu Germania. Se punea capăt, astfel, primei conflagraţii mondiale, soldată cu peste 20 de milioane de morți (atât civili, cât și militari), 20 de milioane de răniți și peste 10 milioane de persoane dispărute.

Din anul 2014, în România este marcată această zi în acord cu prevederile Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. În completarea Articolului 6 a fost introdus un nou articol, care prevede că "în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, la data de 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale", potrivit agerpres.ro.

Această zi este celebrată în chip simbolic şi sub forma unui omagiu pentru recunoaşterea sacrificiului militarilor în misiuni desfăşurate în afara graniţelor naţionale

Semnificaţia acestei zile face trimitere şi la momentul 11 noiembrie 2003, când a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogoraşi, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în zona localităţii Spin Puldac, în apropierea graniţei Afganistanului cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogoraşi a fost primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, în timp ce Mihail-Anton Samuilă a murit, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie din Bagram. Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Bujorul, floare simbol al sacrificiului făcut de militarii Armatei Române

Bujorul românesc a fost ales ca simbol al recunoștintei și al respectului pentru veteranii de razboi și veteranii teatrelor de operații. Bujorul românesc este specie ocrotită de lege și, în tradiția și cultura românească, este asociat cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele.

Prin purtarea bujorului la rever, ”românii demonstrează recunoștința pentru faptele de arme ale militarilor români din toate timpurile”, se arată într-o postare pe pagina de facebook a Ministerului Apărării Naționale.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
30

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...

Tragedie, noaptea trecută, la Suceava: Accident cumplit, doi tineri au murit pe loc! (Foto)

astăzi, 08:44
878

Tragedia s-a produs noaptea trecută. Doi bărbați au murit după ce au intrat cu un motoscuter într-un podeț într-un sat din județul Suceava.Potrivit ISU Suceava, echipajele au int...

Lovitură grea pentru FC Botoșani: Ce pedeapsă a primit Andone după meciul cu Dinamo!

astăzi, 08:34
402

Antrenorul FC Botoșani a primit două etape de suspendare după scandalul din meciul cu Dinamo.Antrenorul Bogdan Andone a fost nemulțumit de arbitrajul lui George Găman și a cedat nervos &icir...