În fiecare an, la 10 noiembrie, Forţele Terestre Române sărbătoresc Arma Artilerie, una dintre cele mai puternice arme, destinată sprijinului cu foc al operaţiilor forţelor luptătoare, constituind mijlocul principal de lovire cu foc a obiectivelor terestre şi de la suprafaţa apei.
10 noiembrie 1843 constituie o dată memorabilă în istoria artileriei române ce marchează începutul procesului devenirii artileriei moderne în ţara noastră. Prin Porunca Domnească nr. 198, s-a legiferat înfiinţarea primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti şi încadrarea acesteia cu ofiţerii, subofiţerii şi militarii necesari. Primul comandant al primei baterii de artilerie a fost căpitanul Pavel Lenz.
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani a participat ieri, 10 noiembrie 2023, la manifestările organizate cu ocazia aniversării Zilei Artileriei, transmițând următorul mesaj: ”Istoria artileriei române se împletește cu istoria Armatei României și este clădită prin faptele de eroism ale celor care și-au făcut o datorie sacră din misiunea de a apăra România. Artileria reprezintă, de 180 de ani, o componentă principală a armatei Române, un simbol al forței. Sunt foarte mulți artileriști botoșăneni care de-a lungul anilor s-au evidențiat și care fac cinste armatei noastre și județului Botoșani. Cu prilejul Zilei Artileriei, felicit întregul personal activ, în rezervă și în retragere, pentru contribuția adusă în dezvoltarea acestei arme de prestigiu. Apreciez buna colaborare dintre cele două instituții, ne leagă obiectivul comun: binele botoșănenilor. Să ne amintim în fiecare zi că este o onoare să fim în slujba cetățenilor, a botoșănenilor! Doamnelor și domnilor artileriști, vă salut cu recunoştinţă și respect. Faceți parte dintr-o galerie specială, a celor care slujesc sub Drapelul tricolor, apărând ţara şi Naţiunea română.Vă doresc sănătate, bucurii și împliniri alături de cei dragi, ascensiune în plan profesional, multe realizări și mult succes în îndeplinirea misiunilor! Să mânuiți bine!”