Asistenta și infirmiera care au avut-o în grijă pe tânăra mamă care a murit la Maternitate au fost audiate, miercuri, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) vreme de aproape șase ore. Acestea au refuzat să facă vreo declarație despre ce s-a întâmplat în noaptea decesului pacientei.
Cele două cadre medicale au fost audiate în calitate de martori, cercetările fiind efectuate in rem sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă.
Ancheta internă derulată la Spitalul Județean de Urgență (SJU) arată că pacienta Alexandra Ivanov a fost neglijată de cadrele medicale. Cu toate că situația tinerei reprezenta o urgență, purtând o sarcină oprită din evoluție cu complicații infecțioase, acesteia i-a fost administrată doar o perfuzie cu medicament.
Raportul preliminar al comisiei de cercetare administrativă arată că tânăra de 25 de ani a fost evaluată medical doar la internare, deși acuza dureri pe toată durata celor șapte ore trecute până la survenirea decesului.
„Ca urmare a apelului telefonic inițiat de asistentul medical aflat în activitate la etajul V, terapia nu este desfășurată corespunzător de către personal. Pacienta a fost evaluată o singură dată la internare, cu toate că pacienta a acuzat dureri pe tot parcursul internării”, a afirmat Ștefan Bercea, directorul medical al SJU „Mavromati”.
Colegiul Medicilor a demarat o anchetă, la o săptămână după moartea tinerei
Colegiul Medicilor din România a anunțat că s-a autosesizat în cazul tinerei gravide care a murit la Maternitatea din Botoşani şi a declanșat din oficiu o anchetă disciplinară, pentru a cerceta profesional şi deontologic cadrele medicale implicate.
„Potrivit statutului, Colegiul Medicilor din România are ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitării profesiei de medic, aplicarea legilor şi a regulamentelor care organizează şi reglementează exercițiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acestei profesii în cadrul vieții sociale. Fiecare dintre aceste obiective poate fi realizat doar prin implicarea colegilor noștri medici, a căror întreagă activitate profesională trebuie să fie dedicată exclusiv apărării vieții sănătății şi integrității fizice şi psihice a ființei umane. Sistemul medical din România, prin toate componentele lui, de la medici la autorități şi factori de decizie, instituții, organizații, necesită o reformă profundă, astfel încât riscul de apariție a situațiilor despre care discutăm astăzi să fie diminuat”, susțin reprezentanții CMR.
Instituția subliniază că ancheta aflată în desfășurare „va aduce clarificări” cu privire la ceea ce s-a întâmplat.