Tânăra care a murit la Maternitate a fost evaluată medical doar la internare (video)

Tânăra de 25 de ani care a murit, săptămâna trecută, la Maternitatea din Botoșani, a fost evaluată de cadrele medicale doar la internare, deși acuza dureri pe toată durata celor șapte ore trecute până la survenirea decesului, a anunțat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU), Ștefan Bercea.

„Ca urmare a apelului telefonic inițiat de asistentul medical aflat în activitate la etajul V, terapia nu este desfășurată corespunzător de către personal. Pacienta a fost evaluată o singură dată la internare, cu toate că pacienta a acuzat dureri pe tot parcursul internării”, a afirmat Bercea, miercuri, într-o conferință de presă.

Ancheta internă derulată la nivelul unității sanitare arată că pacienta Alexandra Ivanov a fost neglijată de cadrele medicale. Cu toate că situația tinerei reprezenta o urgență, purtând o sarcină oprită din evoluție cu complicații infecțioase, acestea i-a fost administrată doar o perfuzie cu medicament.

„Din analiză am identificat faptul că ultima administrare de medicament s-a realizat în jurul orei 00:45. Doamna doctor de gardă a considerat că nu se impune evacuarea sarcinii în timpul nopții deoarece starea pacientei era stabilă. În baza primelor investigații, am cerut note de relație cu privire la ce s-a întâmplat în intervalul 0:45 – 7:30, în care nu am identificat nicio consemnare în cadrul foii de observație. De asemenea, nu au fost înregistrați parametri în foaia de temperatură și în planul de îngrijire”, a precizat medicul Ștefan Bercea.

Comisia de cercetare disciplinară a analizat toate documentele medicale și notele de relație referitoare la cazul Alexandrei, printre care certificatul de deces, graficul de lucru din cadrul Secției de Obstetrică – Ginecologie 1 și Secției ATI OG, raportul de gardă, raportul de personal auxiliar, raportul de pacienți examinați în camera de gardă.

„Pe scurt, din analiza acestor documente, am stabilit următoarele: în camera de gardă au fost investigați în intervalul 23:20 – 7:40 un număr de cinci pacienți, începând cu pacienta care a decedat. Am constatat raportarea unui eveniment advers soldat cu deces, patru operații cu cezariene și trei nașteri, din care două în intervalul 00:00 – 8:00, din care o operație a doamnei doctor care a preluat cazul și una a celuilalt medic de gardă. Am mai constatat faptul că pacienta a fost monitorizată – tensiune arterială și puls în jurul orei 2:10 și în jurul orei 5:00.

În urma necropsiei efectuate de Serviciul de Medicină Legală în cazul pacientei s-a stabilit cauza decesului: insuficiență cardio-respiratorie, edem pulmonar acut, sarcină oprită în evoluție complicată infecțios. La întocmirea foii de observație a fost consemnat eronat medicul curant, ținând cont de faptul că acesta nu era în unitate în momentul internării pacientului. În acordul pacientului nu este detaliată conduita terapeutică și riscurile la care se expune pacientul, este consemnat doar faptul că pacientul era de acord cu investigațiile și conduita terapeutică recomandată”, a mai explicat Ștefan Bercea.

Directorul medical al SJU „Mavromati” a prezentat raportul preliminar al anchetei administrative, concluziile putând fi ascultate în următorul videoclip:

 

 

Spune-ne opinia ta