Sărbătorile Pascale se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi pentru pregătirea hranei. Anii trecuÅ£i, mai mulÅ£i botoşăneni au avut de suferit fie de pe urma unor incendii provocate din neglijenţă, fie din cauza unor accidentări (plăgi tăiate, arsuri).
Pentru prevenirea unor astfel de situaÅ£ii, Inspectoratul pentru SituaÅ£ii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al JudeÅ£ului BotoÅŸani vă recomandă:
– menÅ£ineÅ£i permanent curăţenia ÅŸi ordinea în bucătării sau spaÅ£ii de preparare a hranei (exemplu: se curăţă petele/scurgerile de grăsimi/ulei, se amenajează cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, separat de cele pentru resturi de Å£igări, se păstrează cârpele de lucru departe de sursele de aprindere);
– utilizaÅ£i aparatele electrocasnice de tipul cafetierelor, friteuzelor, cuptoarelor cu microunde, cuptoarelor electrice ÅŸi altele similare conform instrucÅ£iunilor producătorilor ÅŸi deconectaÅ£i-le întotdeauna de la priză, atunci când nu sunt folosite;
– păstraÅ£i sursele de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz ÅŸi altele asemenea, în locuri în care nu au acces copiii;
– depozitaÅ£i materialele combustibile la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice ÅŸi de 50 cm faţă de sobele din cărămidă sau teracotă;
– supravegheaÅ£i mijloacele de preparare a hranei atât timp cât ele vor fi în funcÅ£iune;
– depozitaÅ£i cenuÅŸa rezultată de la mijloacele de încălzire într-un loc amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu ÅŸi numai după ce se sting complet resturile de jar;
– evitaÅ£i supraalimentarea mijloacelor de preparare a hranei ÅŸi suprasolicitarea instalaÅ£iei electrice;
– folosiÅ£i focul deschis la o distanţă de siguranţă faţă de construcÅ£ii sau depozite de furaje ;
– depozitaÅ£i produsele alimentare/culinare, precum ulei/grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, la distanţă de siguranţă faţă de sursele de aprindere;
– supravegheaÅ£i copiii în permanenţă ÅŸi nu îi lăsaÅ£i singuri în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite ÅŸi/sau aparate electrice aflate în funcÅ£iune;
– amplasaÅ£i în bucătării un stingător sau o pătură de incendiu pentru asigurarea intervenÅ£iei în caz de incendiu.
Pentru a se evita accidentările (plăgi tăiate, arsuri) se recomandă ca activităţile casnice să nu fie desfăşurate de către persoane în stare de ebrietate.