În ultimele 24 de ore, pe raza județului Botoșani s-au produs 22 de incendii în gospodării sau pe terenuri agricole. Numărul evenimentelor cu foc produse în doar câteva ore este egal cu numărul incendiilor înregistrate într-o lună.
Cele mai multe incendii s-au produs ca urmare a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale.
Pentru stingerea celor 22 de incendii și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 324 de pompieri militari din Botoșani și Suceava, voluntari, dar și cetățeni.
Flăcările au distrus bunuri materiale în valoare de cca. 60.000 de lei. S-au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de cca. 500.000 lei.
Inspectorii de prevenire au aplicat o amendă în cuantum de 2.500 lei pentru utilizarea focului deschis la arderea resturilor vegetale pe terenul agricol proprietate, fără luarea măsurilor pentru a împiedica propagarea focului la vecinătăți, la Flămînzi.
Pentru prevenirea acestor evenimente, I.S.U. Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
-obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
-obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
-informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
-realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.