Vor fi cu mult mai buni ca noi. Elevii de la Botoșani au avut parte de lecții de educație financiară în Săptămâna Mondială a Banilor

Vor fi cu mult mai buni ca noi. Elevii de la Botoșani au avut parte de lecții de educație financiară în Săptămâna Mondială a Banilor

   Sursa foto: WS.ro

Educația financiară este unul dintre cele mai sensibile subiecte ale momentului în România, iar lipsa acesteia a dus la situații limită și drame în multe familii din țara noastră mai ales ]n ultimii 10 ani. De altfel, România este printre țările din Uniunea Europeană în care acest capitol este complet deficitar.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani s-a implicat însă într-un proiect de educație financiară a elevilor, proiect numit “Săptămâna Mondială a Banilor”, și care a fost organizat de Banca Națională a României, în parteneriat cu Ministerul Educației și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, prin Rețeaua Internațională de Educație Financiară la care BNR este membru cu drepturi depline începând cu anul 2018.

Întreaga acțiune a avut loc în perioada 22-26 martie 2021, iar tot proiectul de educație financiară a fost inițiat de Banca Națională a României în anul 2011  – Să vorbim despre bani şi bănci, la care au participat până acum aproximativ 210.000 de elevi și cadre didactice.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a anunțat astăzi că pe parcursul acestei săptămâni, reprezentanții Băncii Naționale a României – Agenția Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, au derulat activități pe teme financiar-bancare adresate unui număr de aproximativ 165 de elevi și 7 cadre didactice din 2 unități școlare: Școala Profesională de Cooperație Botoșani și Școala Gimnazială „Leon Dănăilă” Darabani.

“Activitățile educative care se încadrează în tematica propusă la nivel mondial, au stat la baza dezbaterilor online dintre elevi și reprezentanții BNR pe subiecte precum elaborarea unui buget, planificarea financiară, economisirea, inflația, elemente de siguranță ale banilor, mijloace moderne de plată. Și în acest an, Banca Națională a României s-a implicat în acest proiect educațional considerând că în prezent, în contextul pandemiei COVID-19, este mai important ca niciodată să continue interacțiunea cu tinerii, astfel încât aceștia să poată dobândi/dezvolta abilități și cunoștințe pentru abordarea problemelor financiare. Proiectul „Săptămâna Mondială a Banilor-2021” este parte a campaniei globale de conștientizare a importanței banilor, la care participă peste 170 de țări de pe toate continentele. Acesta are rolul de a crește nivelul de educație financiară al copiilor și tinerilor, precum și cel al incluziunii financiare”, a explicat Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

Din păcate, doar 1 din 5 români înţelege noţiuni financiare de bază, conform unui studiu realizat recent de consultanţii români.

Educaţia financiară slabă se traduce prin disperarea care ne acaparează în contextul actual. România este pe ultimul loc în Europa la educaţia financiară cu un procent de 21%, mult sub media europeană de 52%.

Dacă în România este 21%,  în statele din Europa Centrală şi de Est, în Cehia este 58%, Ungaria 54%, Slovacia 48%, Polonia 42% şi chiar şi Bulgaria 35%, ceea ce a și permis populației o mai bună adaptare la situațiile de criză financiară.

 

Spune-ne opinia ta